Εκτός των εξελίξεων για τη Λιβύη είναι η Ελλαδα αφού και πάλι η χώρα μας απουσίαζε από τη σχετική σύσκεψη στην Ουάσιγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως και από την αντίστοιχη στη Γερμανία.
Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, τα Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αγγλία, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και όχι από την Ελλάδα που η υφαλοκριπίδα της έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, αντίθετα με τις άλλες χώρες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν μόνο συμφέροντα.
Το βασικό ζήτημα που συζητήθηκε, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ήταν η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που εδρεύουν σε Τρίπολη και Σύρτη, καθώς και η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την διενέργεια εθνικών εκλογών στα τέλη του 2023.
Ωστόσο το θέμα που «καίει» τις ΗΠΑ είναι να φύγουν οι Ρώσοι μισθοφόροι από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, όμως φαίνεται πως η Ουάσιγκτον, ξεκίνησε να «κάνει εκπτώσεις» απέναντι στην Άγκυρα, αφού δεν τίθεται ευθέως θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού και αποτελεί ερωτηματικό και η παρουσία των Σύρων μισθοφόρων της στην Τρίπολη.
το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Το ζήτημα που αποσχολει την Αθήνα είναι η εμπλοκή της Τουρκίας και κυρίως η νομιμοποίηση που επιχειρεί να κάνει η Άγκυρα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διότι μπορεί ήρθε ένα πρώτο «στοπ» στις προσπάθειες-έρευνες εξόρυξης όμως είναι σίγουρο ότι στην πρώτη ευκαιρία η Τουρκία θα κάνει το επόμενο βήμα «πιάνοντας στον ύπνο» την Αθήνα.
Ο καταστροφικός σεισμός και οι εκλογές θα καθυστερήσουν τις τουρκικές ενέργειες νοτίως της Κρήτης, ενώ στην περίπτωση που θα ηττηθεί ο Ερντογάν ενδεχομένως να καθυστερήσει περισσότερο η μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, όμως είναι δεδομένο ότι ούτε η «Γαλάζια Πατρίδα» θα εξαφανιστεί, ούτε οι τουρκικές επιδιώξεις νοτίως της Κρήτης.
Ετσι η Αθήνα βρίσκεται και πάλι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που αφορούν τα εθνικά της θέματα και ενδεχομένως να βρεθεί και προ εκπλήξεως, όπως βρέθηκε με τη δεύτερη συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας που παραχώρησε στην Τουρκία τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες.