Πολιτική

Επανέρχεται στο προσκήνιο το σκάνδαλο υποκλοπών- Κυρώσεις από ΗΠΑ για το Predator


 Με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών ξανανοίγει μία πτυχή του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε εμπλεκόμενους: Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αυστηρές κυρώσεις  σε δύο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα του ομίλου Intellexa, κατασκευαστή και διακινητή του κακόβουλου λογισμικού Predator που χρησιμοποιήθηκε στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές συνομιλιών πολιτικών, στρατιωτικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

 Με την υπόθεση Intellexa/Predator είχε συνδεθεί ο τότε διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.  Τώρα ενδέχεται να βρεθεί πάλι στο στόχαστρο ερευνών και νέων αποκαλύψεων, καθώς η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο και οι αμερικανικές κυρώσεις σε εμπλεκόμενους  θα έχουν συνέχεια.

Στην απόφαση του αμερικανικού υπουργείου αναφέρεται άλλωστε ότι το Predator διοχετεύθηκε μέσω Ελλάδας.σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, όπου χρησιμοποιήθηκε σε ενέργειες καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων και παρακολούθησης-καταπίεσης διαφωνούντων.

Για την Intellexa η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει επίσης ότι ανέπτυξε και πούλησε spyware που παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες

Στους δύο επικεφαλής της εταιρείας, τον ιδρυτή της Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: και την Αλεξάνδρα Χαμού, το αμερικανικό υπουργείο επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Στην Intellexa και σε 4 θυγατρικές της επεβλήθη απαγόρευση συνεργασίας με οποιαδήποτε αμερικανική  εταιρεία ή άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι:

 -  Ο Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ιδρυτής της Intellexa Consortium και ιθύνων νους στη δημιουργία του Predator. spyware.
  -  H Σάρα Αλεξάνδρα Χαμού: Στέλεχος και ειδική στις offshore που προσέφερε υπηρεσίες στην  Intellexa Consortium, ανάμεσά τους η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.. Η Χαμού έχει κεντρικό ρόλο σις Intellexa S.A., Intellexa Limited και  Thalestris Limited.  
  -  Intellexa S.A: Εταιρεία με βάση την Ελλάδα εντός της Intellexa Consortium για την ανάπτυξη spyware που έχει εξάγει το κακόβουλο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα.  
 -   Intellexa Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του κονσόρτιουμ.
  -  Cytrox AD: Εταιρεία με βάση τη Βόρεια Μακεδονία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως ο κατασκευαστής του Predator.
  -  Cytrox Holdings ZRT: Εταιρεία με βάση την Ουγγαρία εντός της Intellexa Consortium που κατασκεύαζε το Predator προτού η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD.
  -  Thalestris Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία  εντός της Intellexa Consortium που έχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργεί ως εταιρεία  holding για την  Intellexa Consortium.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα