Σε επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele διαπιστώθηκε ότι οι ανθρώπινοι μύες κατέχουν μια «μνήμη» προηγούμενης ανάπτυξης, σε επίπεδο DNA: Τα γονίδια στους μύες καταγράφουν και «θυμούνται» τις περιόδους ανάπτυξης των σκελετικών μυών, βοηθώντας τους να μεγαλώσουν περαιτέρω, σε αργότερο στάδιο της ζωής των ανθρώπων.
Χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν γονίδια «σημαδεμένα» ή «μη σημαδεμένα» με ειδικές «ετικέτες»: Οταν ένας μυς μεγαλώνει έπειτα από άσκηση, επιστρέφει σε προηγούμενα επίπεδα. Στη συνέχεια όταν δεν ασκείται, συνεχίζει να αυξάνεται σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής.
Γνωστές ως επιγενετικές τροποποιήσεις, αυτές οι «ετικέτες» λένε στο γονίδιο εάν θα πρέπει να είναι ενεργό ή ανενεργό, παρέχοντας σχετικές οδηγίες στο γονίδιο χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA του οργανισμού.
Οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από την έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προπόνηση των αθλητών, την αποκατάσταση από τραυματισμό, και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο που αντιμετωπίζονται αθλητές που συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για βελτίωση των επιδόσεων τους.
Ο δρ Robert Seaborne που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Η γνώση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη των μυών, μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη αποκατάσταση έπειτα από τραυματισμό του αθλητή. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση αυτών των γονιδίων μυϊκής μνήμης, τα διαφορετικά προπονητικά προγράμματα».
Όσο για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο R. Seaborne υπογράμμισε: «Εάν ένας κορυφαίος αθλητής παίρνει φάρμακα που αυξάνουν τον μυϊκό όγκο, οι μύες του θα διατηρήσουν αυτή τη «μνήμη» της μυϊκής ανάπτυξης. Ακόμα και εάν ο αθλητής τιμωρηθεί και σταματήσει να λαμβάνει φάρμακα, θα συνεχίσει να έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του που δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών».
Υγεία
Αυτές οι μέδουσες... αντιστρέφουν το χρόνο! Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας;
Φανταστείτε έναν οργανισμό που, αντί να ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, «πατά το κουμπί της επανεκκίνησης» και επιστρέφει στη νεαρή του ηλικία!Κι όμως, δεν είναι φαντ ...