Σε παρτίδα… πόκερ ανάμεσα στους εμπλεκομένους αναμένεται να μετεξελιχθεί το υπό εξέλιξη «διαζύγιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία. Ο γαλλoγερμανικός άξονας με την αρωγή της Ιταλίας, έχει καταστρώσει την στρατηγική του ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μέρκελ και Ολάντ ζητούν μια fast track έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σκοπεύουν να κινήσουν τα νήματα και να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις εντός της Ένωσης, πριν η Βρετανία καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου. Από την πλευρά του ο υπό παραίτηση Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, δεν σκοπεύει να ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 50, που σχετίζεται με την αποχώρηση χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο γαλλογερμανικός άξονας αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή των «πιέσεων» της ΕΕ προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να ανοίξει ουσιαστικά η κουβέντα για την εφαρμογή του Brexit και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να είναι το λιγότερο δυνατόν επιζήμιο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την ίδια τη Βρετανία.
Το επιχείρημα που προτάσσουν από κοινού Βερολίνο και Παρίσι είναι ότι η μη εφαρμογή του Brexit σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο προφίλ αλλά και το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σύμφωνα με την Ανγκελα Μέρκελ μοιάζει με «ακυβέρνητο καράβι» μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Η ΕΕ, σύμφωνα πάντα με τον γαλλογερμανικό άξονα, πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά και να μην επιστρέψει να «συρθεί» για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ζήτημα της εφαρμογής του Brexit.
Μάλιστα συμπληρώνουν στο βασικό τους επιχείρημα, ότι η άμεση εφαρμογή του Brexit, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσες χώρες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και έτσι θα αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους, οι όποιες διαλυτικές τάσεις εντός της ΕΕ.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν δείχνει να βιάζεται και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής προτίθεται απλά να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για το δημοψήφισμα και τη κατάσταση στη χώρα. Αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πολιτικό χάος που επικρατεί στη Βρετανία, μετά την επικράτηση του Brexit και να τονίσει ότι η χώρα του χρειάζεται χρόνο και στήριξη, πριν μπει στη διαδικασία των επίσημων συνομιλιών για την έξοδο από την ΕΕ.
Σε ότι αφορά στην επίσημη θέση της ΕΕ, σχετικά με το Brexit και την εφαρμογή του, μία πρόγευση αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ από το βήμα της έκτακτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα στη βάση πρότασης Σοσιαλιστών, ΕΛΚ και Πρασίνων για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 και έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.
Με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, οι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα συζητήσουν εκτενώς για το μέλλον της ΕΕ, τη στιγμή που έχουν ενισχυθεί οι αποσχιστικές τάσεις και έχει ανοίξει η συζήτηση σε μία σειρά χώρες της ΕΕ.