Διεθνή

Γερμανία: SPD εναντίον... Γκέρχαρντ Σρέντερ


Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να κόψει τα δεσμά της Ατζέντας 2010 του πρώην καγκελάριου και να επιστρέψει στις σοσιαλδημοκρατικές καταβολές του. Στόχος η αναστροφή των πτωτικών δημοσκοπήσεων.

Λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το SPD επιχειρεί να επαναχαράξει το κοινωνικό του προφίλ με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους που παρουσίασε τις προάλλες, περιχαρής, η πρόεδρός του Αντρέα Νάλες. Περιχαρής, διότι τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί ισχυρό «σφυροκόπημα» από τους συντρόφους της για το ταπεινωτικό ποσοστό του 13% με 14% που παίρνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις το άλλοτε κραταιό κόμμα των Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ.

Κοινωνικό Kράτος 2025 κατά Ατζέντας 2010

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα; Όπως είπε και στη συνέντευξη τύπου η Αντρέα Νάλες, στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινωνική συνοχή. Κυρίως το τελευταίο είναι ζήτημα καίριας σημασίας για τους Σοσιαλδημοκράτες που αποδίδουν τις εκλογικές ήττες και τη δημοσκοπική καθίζηση στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την περίφημη Ατζέντα 2010. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κοινωνικό επίδομα Hartz IV, που αποτελεί τον πυρήνα της Ατζέντας 2010, η Νάλες υποσχέθηκε όχι μόνο απάλειψη του ονόματος, αλλά και αλλαγή του περιεχομένου του με τη χορήγηση του λεγόμενου επιδόματος πολιτών (Bürgergeld). Όλες οι κυρώσεις και οι ταπεινωτικοί όροι που συνδέονται με αυτό το βοήθημα καταργούνται πλήρως τα δύο πρώτα χρόνια. Μέχρι τώρα ο άνεργος έπρεπε να χρησιμοποιήσει όλες τις αποταμιεύσεις του και ενδεχομένως να βρει ένα πιο μικρό σπίτι, εάν το Κέντρο Εργασίας θεωρούσε ότι ήταν μεγάλο και ακριβό.

«Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με μεγάλη εμπιστοσύνη και θέλουμε να έχουν χρόνο για αναζήτηση εργασίας και όχι να κουράζονται με ερωτήσεις για το πόσο μεγάλο είναι το σπίτι τους», υπογράμμισε η πρόεδρος του SPD, η οποία είπε ότι στο εξής το νέο σχέδιο φιλοδοξεί να είναι πιο δίκαιο με βάση τις μέχρι τώρα εισφορές του ανέργου. Δηλαδή, όποιος εισέφερε περισσότερα χρόνια στο κοινωνικό σύστημα, θα μπορεί να λαμβάνει και για μεγαλύτερο διάστημα επίδομα ανεργίας. Όποιος απειλείται με απώλεια της θέσης εργασίας του ή πρόκειται να απολυθεί, θα έχει δικαίωμα μετεκπαίδευσης.

Ανοιχτό το θέμα χρηματοδότησης

Άλλα σημαντικά σημεία του προγράμματος είναι η εξασφάλιση βασικών προϋποθέσεων για τα παιδιά, έτσι ώστε να μην φέρουν το «στίγμα» του ταπεινωτικού συστήματος του Hartz IV. Προβλέπεται επίσης δικαίωμα στο λεγόμενο home office, στη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί το κατώτατο ωρομίσθιο από 9 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα 12 ευρώ. Το SPD επιχειρεί να τονίσει ακόμη περισσότερο το αριστερό προφίλ με αύξηση της βασικής σύνταξης για ασφαλισμένους επί πολλά χρόνια, έτσι ώστε να περιοριστεί η φτώχεια σε μεγάλη ηλικία.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το θέμα χρηματοδότησης αυτών των φιλόδοξων σχεδίων. Σε σχετική ερώτηση η Αντρέα Νάλες αρκέστηκε να πει ότι «δεν είναι θέμα εάν μπορεί, αλλά εάν θέλει η Γερμανία να το χρηματοδοτήσει». Πιθανό μεσοπρόθεσμα είναι το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου ορίου φορολόγησης και η επαναφορά του φόρου για πλούσιους. «Προς το παρόν αρκούν τα φορολογικά μας έσοδα», υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ μιλώντας στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF. «Για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους θα πρέπει να συμβάλλουν και οι εκατομμυριούχοι».

 «Κίνηση λύτρωσης»

Η Αντρέα Νάλες φιλοδοξεί να υλοποιήσει τμήμα του σχεδίου μέχρι το 2021. Η σπουδή της αιτιολογείται. Εν όψει των ευρωεκλογών και των τοπικών αναμετρήσεων του ερχόμενου φθινοπώρου θέλει να αποσυνδέσει τη ρότα του κόμματός της από την Ατζέντα 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ και να εξουδετερώσει τις πισώπλατες μαχαιριές εναντίον της από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην πρόεδρ του SPD, στον οποίοι ορισμένοι διακρίνουν τάσεις επιστροφής στο ανώτατο κομματικό αξίωμα. Με αυτόν τον τρόπο διασώζεται, έστω και προσωρινά, στη θέση της, ενώ δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί ο «νέος σοσιαλδημοκρατικός άνεμος» και στις δημοσκοπήσεις. Εκτός αυτού, οι προσπάθειές της ενδέχεται να συμβάλουν και στην επούλωση των τραυμάτων ανάμεσα στις δύο πτέρυγες του SPD. Ο επικεφαλής της νεολαίας Jusos Κέβιν Κίνερτ αποκάλεσε ήδη τη στροφή στις κομματικές ρίζες ως «κίνηση λύτρωσης».

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις