Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε σήμερα τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί «διαφανής έρευνα» προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.
Οι μέχρι στιγμής ανεξήγητες δηλητηριάσεις σε περισσότερα από 30 σχολεία σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στην ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων Κομ, ωθώντας ορισμένους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.
Ο Ιρανός υπουργός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι εκατοντάδες κορίτσια σε διαφορετικά σχολεία έχουν πέσει θύματα δηλητηριάσεων και ορισμένοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα κορίτσια ενδέχεται να είναι στόχος θρησκευτικών ομάδων που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.
Ο Ραΐσι, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στο νότιο Ιράν σήμερα σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, κατηγόρησε τους εχθρούς του Ιράν για τις δηλητηριάσεις.
«Αυτό είναι ένα σχέδιο για να προκληθεί χάος στη χώρα, καθώς ο εχθρός επιδιώκει να ενσταλάξει τον φόβο και την ανασφάλεια στους γονείς και τους μαθητές», είπε.
Δεν ανέφερε ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί, αν και Ιρανοί ηγέτες κατηγορούν συνήθως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, για εχθρικές ενέργειες κατά της Τεχεράνης.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι βυτιοφόρο με καύσιμα που βρέθηκε δίπλα σε ένα σχολείο σε προάστιο της Τεχεράνης και το οποίο είχε επίσης εντοπιστεί σε δύο άλλες πόλεις, πιθανώς εμπλέκεται στις δηλητηριάσεις.
Οι αρχές κατέσχεσαν το βυτιοφόρο και συνέλαβαν τον οδηγό του, δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ρεζά Καρίμι Σάλεχ, αναπληρωτής κυβερνήτης του προαστίου Παρντίς.
Είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος που ανέφερε σύλληψη σε σχέση με το κύμα των δηλητηριάσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο βυτιοφόρο είχε επίσης βρεθεί στην Κομ και στο Μπορουζέρντ, στην επαρχία Λορεστάν στο δυτικό Ιράν, όπου και εκεί μαθητές δηλητηριάστηκαν. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Φρουροί σε ένα πάρκινγκ όπου ήταν σταθμευμένο το βυτιοφόρο υπέστησαν επίσης δηλητηρίαση», είπε ο Σάλεχ, αναφερόμενος στο Παρντίς.
Ο ΟΗΕ ζητά διαφανή έρευνα
Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα οργής στη χώρα, όπου πολλοί καταγγέλλουν σιωπή των αρχών μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό των σχολείων που καταγράφονται τέτοιες επιθέσεις.
Στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διαφανής έρευνα για τις επιθέσεις.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτές τις καταγγελίες ότι τα κορίτσια στοχοποιούνται εσκεμμένα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, από ό,τι φαίνεται», τόνισε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η ίδια σημείωσε ότι τα ευρήματα μιας κυβερνητικής έρευνας πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την πλευρά του βρίσκεται σε επαφή με τις ιρανικές υγειονομικές αρχές.
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές υγειονομικές αρχές και επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα περιστατικά και «χρησιμοποιεί άλλα μέσα για να κατανοήσει καλύτερα το συμβάν», ώστε να έχουμε καλύτερα στοιχεία.
Λίγο νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για να «εξιχνιαστούν» όλα τα περιστατικά δηλητηριάσεων μαθητριών στο Ιράν.