Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως συμμετείχε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με θέμα «Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ψηφιακή εποχή: Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία και την κοινωνία.» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η Υπουργός ανέδειξε την ταχύτατη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στην αγορά εργασίας, και επεσήμανε την ανάγκη η μεγάλη αυτή ψηφιακή αλλαγή να συνοδευτεί από μέτρα προστασίας υπέρ των εργαζομένων, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητές που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας προσεγγίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο πρωτοβουλίες.
Το πρώτο σημείο αφορά στη χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς εργασίας τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και στο προσεχές μέλλον, δηλ. τις ανάγκες για νέες ειδικότητες και δεξιότητες που αναδεικνύει και θα αναδεικνύει η εκτεταμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.
«Η πρώτη πτυχή αφορά στη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δεν μπορείς να εκπονήσεις προστατευτικά μέτρα, χωρίς προηγουμένως να γνωρίζεις ποια προβλήματα και ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσεις μελλοντικά» δήλωσε σχετικά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης έχει επιδοθεί στην περαιτέρω ενίσχυση του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς που έχει δημιουργήσει και ο οποίος καταγράφει, σε πραγματικό χρόνο, τις δεξιότητες των εργαζομένων και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όπως εξήγησε, στόχος αυτού του μηχανισμού είναι να προβλέπει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τόσο στο άμεσο όσο και στο προσεχές μέλλον.
Το δεύτερο σημείο αφορά στα προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων την εργαζομένων.
Η Υπουργός υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει – και θα συνεχίσει να επιφέρει – σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, όπως ακριβώς κάθε μεγάλη προηγούμενη επανάσταση, βλ. για παράδειγμα η εισαγωγή για πρώτη φορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά εργασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να τρομάζει, και ότι μείζονος σημασίας είναι, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Κράτη Μέλη να εστιάσουν σε οριζόντια προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Όπως υπογράμμισε η κα Κεραμέως, η Ελλάδα τα τελευταία πεντέμιση και πλέον χρόνια έχει εκπονήσει μαζικά προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, στα οποία έως το 2026 θα έχει συμμετάσχει το 10% περίπου του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές και τις «πράσινες» δεξιότητες.
«Οφείλουμε να λάβουμε μία πολύ ενεργή στάση για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα ότι θα είναι επαρκώς εφοδιασμένοι με τις αναγκαίες δεξιότητες, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις επαναστατικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, η Υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, παρατηρώντας ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν πως περίπου το 73% των θεμελιωδών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 6% στην Ευρώπη.
Στο περιθώριο της ημερίδας η κα Κεραμέως είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Gilbert Houngbo και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Oliver Röpke.