Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η μεταποίηση της ευρωζώνης και η αισιοδοξία για το 2023 κυριάρχησαν στην πρώτη συνεδριάση του έτους.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η μεταποίηση στην ευρωζώνη, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, σύμφωνα με τον τελικό δείκτη υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο PMI της S&P Global ανέκαμψε στο 47,8 το Δεκέμβριο από το 47,1 τον προηγούμενο μήνα σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση αλλά παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, βελτιώθηκε επίσης στις 47,8 μονάδες από τις 46 μονάδες του Νοεμβρίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας ωστόσο τον έβδομο μήνα παραμονής του κάτω από τις 50 μονάδες. Οι επιμέρους δείκτες των τιμών εισροών και εκροών σημείωσαν σημαντική πτώση, ενώ ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής εκτινάχθηκε στο 53,8 από 48,8 δείχνοντας την αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά.

«Ο αριθμός των αισιόδοξων για το επόμενο έτος έχει επίσης ξεπεράσει τώρα τους απαισιόδοξους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, υπονοώντας μια σταθερή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση των προσδοκιών περί αύξησης των τιμών και την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε η ΕΚΤ να συγκρατήσει το ρυθμό με τον οποίον θα προχωρήσει στις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων (σ.σ κατά 0,5% κάθε φορά) προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της ύφεσης. Ύστερα από 250 μονάδες αύξηση στα επιτόκια μέσα σε τέσσερις μήνες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις ενδείξεις ότι το πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, παραδέχεται ότι φοβάται το σενάριο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, ώστε να μην εδραιωθεί σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. «Είναι κρίσιμη αυτή η διαδικασία γιατί θα ήταν πολύ χειρότερο για την οικονομία να εδραιωθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα «ταυτίζεται» με τις αναλύσεις και εκτιμήσεις που θέλουν την παγκόσμια οικονομία να… υποφέρει το 2023. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η νέα χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημειώνοντας ότι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα- αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας. Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω. Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες - οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα - επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», επισήμανε χαρακτηριστικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Mαύρες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023 περιλαμβάνονται σ’ άλλη μια έκθεση, αυτή τη φορά του βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Όπως και προηγούμενες μελέτες έτσι και αυτή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση τη νέα χρονιά.  Μετά τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που επιτεύχθηκαν το 2022, η «βουτιά» θα είναι ραγδαία και προφανώς πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία «πάτησε» γκάζι» την τρέχουσα χρονιά, ξεπερνώντας τα 100 τρισ.δολάρια, ωστόσο το φρένο θα είναι εξαιρετικά απότομο. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί στο 7% κατά το 2023 και θα συνεχίσει την πτώση κατά το 2024 και μετά, αλλά περιμένει ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα είναι ο νέος κανόνας.

Στην Κροατία το νέο έτος ξεκίνησε με δύο ιστορικές αλλαγές, καθώς το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάχθηκε από χθες στην ζώνη του Σένγκεν και στην νομισματική ένωση.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία χάρις και στον σχετικά θερμό χειμώνα που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων. Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου. Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός ... και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 429.16 μονάδες, με άλμα κοντά στο 1%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,854.25 μονάδες, με κέρδη 1.6%.

Παράλληλα, ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,074.65 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.08%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,594.57 μονάδες, ενισχύθηκε 1.87%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,146 μονάδες, με άνοδο 1.85%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,375.47 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.78%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγορές σε Βρετανία και ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω αργίας της Πρωτοχρονιάς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα