Ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις περί θερμού καλοκαιριού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Προχωρώντας σε ένα νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής και προκλητικών δηλώσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε απειλές και «πυρά» προς την Ελλάδα αλλά και προσωπικά ξανά προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, για τον οποίο δήλωσε ότι «από δω και πέρα δεν είναι συνομιλητής μου».
Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να συντηρήσει ψηλά την ένταση με την Αθήνα και να την παρασύρει σε μια διπλωματική διελκυστίνδα με σχεδόν καθημερινές δημόσιες αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις. Είναι πρόδηλος, επίσης, ο εκνευρισμός της Αγκυρας, για το πρόσφατο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και κυρίως για την «είσοδο» της Ελλάδας στη διεκδίκηση των F-35. Η Αθήνα προς το παρόν αποφεύγει να ακολουθήσει το ακραίο παιχνίδι των δηλώσεων, επιλέγοντας μια άλλη πιο «θεσμική» οδό, με την κατάθεση υπομνήματος στον γγ του ΟΗΕ, με το οποίο αποδομεί την τουρκική επιχειρηματολογία για τη «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν βάζει, όμως, φρένο, στην ακατάσχετη επιθετικότητα προς την Ελλάδα. Με νέες του δηλώσεις καταφέρεται ξανά κατά της χώρας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο δεν συγχωρεί το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα όσα είπε -για την ακρίβεια «φωτογράφισε»- κατά της Τουρκίας, στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
O Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου
«O Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πιούμε, "ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας", θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«διακόψαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει "Ελλάδα, συμμαζέψου". Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».
Για μια ακόμη φορά ο «Σουλτάνος» δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο. «μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Να τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τους έβαλαν να μιλήσουν εκεί. Σε αυτή την ομιλία χειροκρότησαν; Χειροκρότησαν. Μέσα σε αυτά έφεραν πάλι και το θέμα των F16; Το έφεραν».
Το βέτο σε Φινλανδία-Σουηδία και η Ελλάδα
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε ξανά το βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος πως ««δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Ποιο ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά».
«Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη περίπου 400 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα, δηλαδή 5+4. Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: "Ενάντια στη Ρωσία…". Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς», ισχυρίστηκε.
«Οι άνθρωποι που έκαναν την Ελλάδα να ξαναμπεί στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν ήταν της ίδιας νοοτροπίας. Εκπρόσωποι αυτής της νοοτροπίας συνέστησαν και στο παρελθόν την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Άρα η πραγματική τακτική εκεί ήταν λάθος. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Ελπίζω να μην πληρώσουμε ξανά το τίμημα. Φυσικά, να πω και αυτό. Δεν είναι μόνο η Σουηδία, είναι η Φινλανδία. Αν δούμε την κατάσταση από την οπτική γωνία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, τώρα η Γερμανία κάνει το ίδιο λάθος, η Ολλανδία κάνει το ίδιο λάθος και η Γαλλία κάνει το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους», κατέληξε.