Φως στο τούνελ θα δουν χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου μέσα στο 2025, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί σχέδιο-λύση στο πρόβλημά τους, που θα εφαρμοστεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Χιλιάδες Ελληνες είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ευνοϊκή. Η συνθήκη μετά το 2008 άλλαξε άρδην και προς το χειρότερο, με το ελβετικό νόμισμα να ανατιμάται κατακόρυφα, πλήττοντας βάναυσα του δανειολήπτες. Αυτό είχε ως συνέπεια οι οφειλές τους να αυξάνονται διαρκώς και πολλοί από τους δανειολήπτες έφτασαν να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.
Ο δικαστικός αγώνας-μέσω κατάθεσης ομαδικών αγωγών κατά των τραπεζών- που ξεκίνησαν εδώ και χρόνια δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους δανειολήπτες, οι οποίοι πίεζαν-προσέμεναν και προς μια τρόπον τινά πολιτική λύση, την οποία θα… επέβαλλε η κυβέρνηση.
Αυτή η λύση μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ, καθώς το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες, οι οποίοι δείχνουν διάθεση να βάλουν «νερό στο κρασί τους». Η διαβούλευση γίνεται επί του κυβερνητικού σχεδίου το οποίο όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» προβλέπει κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ για την αναχρηματοδότηση της εναπομένουσας οφειλής.
Κούρεμα και αλλαγή σε ευρώ στα δάνεια
Το σχέδιο προβλέπει πως το κούρεμα θα είναι ανάλογο της αύξησης που έχει επιφέρει η αλλαγή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, ήτοι από 1 ευρώ – 1,60 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ – 0,94 ελβετικό φράγκο.
Κατόπιν και μετά το ψαλίδι στην οφειλή λόγω ισοτιμίας, θα ακολουθεί πρόταση από την τράπεζα για χρηματοδότηση του υπολοίπου της οφειλής, κλείνοντας το δάνειο και προτείνοντας νέα δανειακή σύμβαση σε ευρώ. Οι τόκοι θα υπολογιστούν με βάση το Euribor αντί για το LIBOR ή το SARON, τα οποία ισχύουν για το ελβετικό φράγκο.
Οι όροι των νέων δανείων θα ποικίλλουν ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ και τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη. Αξίζει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η προτεινομένη λύση δεν θα αφορά σε όσους έχουν αποπληρώσει ή αποδεχθεί παλαιότερες ρυθμίσεις.