Μειωμένο κατά περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του στόχου, ήταν το πρωτογενές έλλειμμα το 2021, γεγονός που αναμφίβολα προσδίδει credit στην ελληνική οικονομία και ενισχύει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της, λίγο πριν, μάλιστα από την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2021.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, περιορίστηκε σημαντικά στα 10,985 δισ,ευρώ, έναντι του στόχου των 12,84 δισ.ευρώ, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2021. Στην αισθητή αυτή μείωση, σε σχέση με τον αρχικό στόχο, συνετέλεσαν αποφασιστικά τα αυξημένα έσοδα-κυρίως από φόρους- που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις, καθώς και η συγκράτησαν των δαπανών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομιών, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο και επιμέρους των φορολογικών κατά 743 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,157 δισ. ευρώ.
Όπως, μάλιστα, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, τα τελικά μεγέθη των φορολογικών εσόδων θα είναι μεγαλύτερα, καθώς η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας θα καταγραφεί και στο πρώτο δίμηνο του 2022 δεδομένης της παράτασης έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 54.220 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Στην αύξηση αυτή συνετέλεσε κυρίως το γεγονός ότι τον μήνα Δεκέμβριο εισπράχθηκε ποσό 644 εκατ. ευρώ που αφορά έσοδα από ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί για το 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, ενώ, από την άλλη πλευρά, λόγω της παράτασης προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσό που είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί το έτος 2021 θα εισπραχθεί τελικά το 2022.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 59.324 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.244 εκατ. ευρώ ή 2,1% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 47.602 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 743 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Εάν όμως ληφθεί υπόψη η παράταση στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η πραγματική αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 5.104 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 443 εκατ. ευρώ από τον στόχο (4.660 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 4.519 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 275 εκατ. ευρώ από τον στόχο (4.793 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.744 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 474 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επικαιροποιημένο μηνιαίο στόχο. Όπως προαναφέρθηκε, στα έσοδα μηνός Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 644 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί, ενώ εκτιμάται ότι δεν εισπράχθηκε σημαντικό ποσό λόγω της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, το οποίο είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.578 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 835 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.670 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 41 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω κυρίως της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Θ.Σκυλακάκης: Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, που ενισχύει την προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα
«Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δωδεκαμήνου προκύπτει αξιόλογα καλύτερο έλλειμμα για το 2021, έναντι αυτού που ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2022», δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρότερο κατά δύο δισ. ευρώ περίπου (1.965 εκατ. ευρώ). Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και θα πρέπει να περιμένουμε, πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα, την οριστικοποίηση των σχετικών στοιχείων για την οποία απαιτείται να γνωστοποιηθούν τόσο τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης όσο και τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2022, που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2021 (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.α.). Σημειώνεται, όμως, ότι η πολύ καλύτερη εκτέλεση έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι ανεστάλη, κατά δύο μήνες, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Η εξέλιξη αυτή είναι πάντως σε κάθε περίπτωση σημαντική για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου, που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.