Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν και απόψε οι ευρωαγορές, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το εμπόριο να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου μεγαλώνει η ανησυχία των επενδυτών για τη συμφωνία ή μη πιθανή ΗΠΑ και Κίνας, στο εμπόριο, μέχρι την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ενεργοποιηθούν νέοι αμερικάνικοι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές.
Νωρίτερα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της αναφέρει πως η Ουάσινγκτον θα παρατείνει τη διορία για την επιβολή περαιτέρω δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές προετοιμάζουν το έδαφος για παράταση επιβολής των δασμών που ήταν προγραμματισμένοι για τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας τόνισε πως ελπίζει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον πριν την πριν το "ορόσημο" της 15ης Δεκεμβρίο. Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Sonny Perdue, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δει "κινήσεις" από πλευράς Κίνας προκειμένου να μην εφαρμόσει τους νέους δασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς μικρότερη το τρίτο τρίμηνο του 2019 από ό,τι είχε μετρηθεί αρχικά, αφού υποχώρησε 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Η προκαταρκτική μέτρηση είχε δείξει πτώση 0,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αναθεωρημένη μέτρηση θα έδειχνε διολίσθηση της παραγωγικότητας κατά 0,1%.
Σήμερα, σε υψηλό οκτώ ετών ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Νοέμβριο, λόγω του χοιρινού, η τιμή του οποίου διπλασιάστηκε. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 4,5% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2012. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 4,2% ενώ τον Οκτώβριο η άνοδος ήταν 3,8%. Οι τιμές χοιρινού, καθώς αυξήθηκαν 110% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Τον Οκτώβριο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 101%, σε ετήσια βάση. Αιτία είναι η επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων που πλήττει την Κίνα. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας ήταν συγκρατημένος, στο 1,4% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Σε αντίθεση, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 1,4% σε ετήσια βάση, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 1,5%. Τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει 1,6%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζεται η προεκλογική τους εκστρατεία εν όψει των εκλογών της Πέμπτης, που θα ορίσουν το μέλλον της χώρας τόσο όσον αφορά το Brexit, όσο και όσον αφορά την γενική οικονομική πολιτική. Το Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται ως επικρατέστερο, αλλά το Εργατικό κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνει τη διαφορά.
Την ίδια ώρα, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά ετών, βρέθηκε η βρετανική οικονομία, κατά τον Οκτώβριο, ενώ οι πολίτες της χώρας καλούνται την Πέμπτη να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας(ONS), το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας την πιο αδύναμη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2012. Η οικονομία δεν έδειξε κάποια αλλαγή σε μηνιαία βάση. Στα ίδια επίπεδα έμεινε το ΑΕΠ της Βρετανίας και τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αύξηση σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ πτώση στον κλάδο της μεταποίησης. Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε 1,3% τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ η κατασκευαστική παραγωγή κατά 2,1%.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 405.14 μονάδες, με πτώση 0.31%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 3.671,85 μονάδες.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7.212,75 μονάδες, διολισθαίνοντας κατά 0,29%.
Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13.070,91 μονάδες, με απώλειες 0,26%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.848,03 μονάδες, αυξήθηκε 0,18%.
Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 23.122,82 μονάδες, με κέρδη 0,72%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.327 μονάδες, χάνοντας το 0,3% της αξίας του.