Χρηστικά

Μηνύματα και στα κινητά από την ΑΑΔΕ για τα χρέη


Δεν θα ησυχάζουν ποτέ οι οφειλέτες της Εφορίας, καθώς θα παρενοχλούνται διαρκώς μέχρι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Διαρκείς πιέσεις στους οφειλέτες της Εφορίας θα ασκεί η ΑΑΔΕ, καθώς, εκτός από τα σταθερά τηλέφωνα και τα email, θα χρησιμοποιεί πλέον και τα κινητά για να πιέζει τους οφειλέτες.

Στόχος είναι, μέσω συντονισμένων ενεργειών να παρενοχλούνται διαρκώς οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, μέχρι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμη μία ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα καταγράφει και θα ειδοποιεί για ληξιπρόθεσμα χρέη όπως και για λοιπές εκκρεμότητες.

Όπως ανέφερε, ο κ. Πιτσιλής, μέχρι τέλος του έτους ευελπιστεί ότι θα παρουσιαστεί το νέο application από την ΑΑΔΕ με το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και παρακολουθούν τις οφειλές τους, να τις εξοφλήσουν, να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την Αρχή.

Με την εφαρμογή αυτή η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους εξατομικευμένα και προσωπικά, σχετικά με επικείμενες υποχρεώσεις τους.

Πλέον η διαδικασία αποστολής μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ, θα επεκταθεί και στα SMS, ώστε να μην αφήνεται σε «χλωρό κλαδί» ο οφειλέτης.

Μέχρι τώρα, η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο την αποστολή email και τηλεφωνήματα στα σταθερά τηλέφωνα, ενώ τώρα επεκτείνεται και στην κινητή τηλεφωνία ώστε να σφίξει περισσότερο τον κλοιό στους αμελείς φορολογούμενους.

Για τα ηλεκτρονικά μηνύματα οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης είναι οι ακόλουθες: no.reply@taxisnet.gr και dfs1@aade.gr

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης διακρίνονται σε δύο (2) μεγάλες κατηγορίες:

  1. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις που τηρούν Απλογραφικά και Διπλογραφικά βιβλία. Αποστέλλονται σε μηνιαία βάση (Διπλογραφικά) και τέσσερις φορές, ετησίως (Απλογραφικά) λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, με στόχο την υπενθύμιση της σχετικής υποχρέωσης. Αποδέκτες είναι οι υπόχρεοι που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη δήλωσή τους. 
  2. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αποστέλλονται μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών . Αφορούν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις που τηρούν Απλογραφικά και Διπλογραφικά βιβλία: όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων. 
  • Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων. 
  • Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων. 
  • Πρόσφατες Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: όταν δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ες οφειλή/ες, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα. 
  • Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου των υπόχρεων που προκύπτουν μετά από διασταύρωση με δεδομένα από τρίτες πηγές.
  • Λοιπές Φορολογικές υποχρεώσεις : όπως είναι η μη υποβολή Συγκεντρωτικών καταστάσεων Πελατών-Προμηθευτών, η μη υποβολή δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, η υποβολή κενών δηλώσεων Φ.Π.Α., κ.α. 
  • Διασταυρώσεις: όταν από διασταυρώσεις που διενεργούνται εντοπιστούν φορολογούμενοι που είτε δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση παρά την υποχρέωση τους, είτε έχουν αποκτήσει εισοδήματα τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει σε δήλωσή τους και με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου ή διοικητικού προσδιορισμού φόρου, κατά περίπτωση. 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα