Εχοντας πλέον σίγουρη την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών Τσίπρας, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν τώρα αυτό το θέμα για να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναταραχή, εσωτερικές αντιπαραθέσεις, διαιρέσεις και φθορά στα μικρά κόμματα του «μεσαίου χώρου» – συμπεριλαμβανομένου του ΚΙΝ.ΑΛ, όπου έρχονται στην επιφάνεια διαφορές απόψεων και στρατηγικών επιλογών.
Γι αυτό παρατείνουν τη συζήτηση επί της Συμφωνίας, εγκαταλείποντας τις αρχικές σκέψεις για ψήφιση της με διαδικασία fast track.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιλέγει να «απλώσει» τον κοινοβουλευτικό χρόνο και να επιμηκύνει τη διαδικασία ψήφισης, επενδύοντας στη στρατηγική της πίεσης προς τους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς του κεντροαριστερού-προοδευτικού χώρου.
Στόχος η επιτάχυνση των διεργασιών ανασύνθεσης αυτού του χώρου, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί μελλοντικά να βρεί κυβερνητικούς συμμάχους και να επιδιώξει συνεργασίες .
Πολιτικό ξεγύμνωμα
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι όσο πιο διεξοδική συζήτηση γίνει στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόσο περισσότερο θα φαίνονται οι διαφορές απόψεων μέσα στα κόμματα του «μεσαίου χώρου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, θα αναδεικνύονται οι εσωτερικές αντιφάσεις τους και «θα αποκαλύπτεται ο «μικροκομματικός καιροσκοπισμός των ηγεσιών τους» - μία φράση που αναφέρεται κυρίως στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Τα δύο κόμματα που είναι ιδεολογικικοπολιτικά τα πιο κοντινά στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ και το Ποτάμι, κατατρύχονται ήδη από εσωτερικές διαφωνίες όχι μόνον για το μακεδονικό, αλλά και ως προς την ακολουθητέα γενικότερη στρατηγική τους.
Στο Ποτάμι έχουν ήδη δημιουργηθεί αντίθετα ρεύματα, που μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο τους μισούς βουλευτές του.
Στο ΚΙΝ.ΑΛ οι Πρέσπες μπορεί να γίνουν αφορμή πλήρους διαφοροποίησης του Γιώργου Παπανδρέου από τη γραμμή που προσπαθούν να επιβάλλουν η Φ. Γεννηματά και ο Ευ. Βενιζέλος.
«Να μάθουν και να κρίνουν»
Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η συζήτηση θα είναι εξαντλητική, «για να ακουστεί και η άποψη όλων των βουλευτών».
Επίσης, από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιλέξουν διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της.
Επικαλούνται το επιχείρημα ότι «πρέπει να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων».
Το υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει να δοθεί την Κυριακή στη δημοσιότητα μέσω των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας - «για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού πρώτα μάθουν».
Το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή επί της Συμφωνίας και πόσο θα διαρκέσει, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Κατά πληροφορίες θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αριθμητική της πλειοψηφίας
Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι περίπου προδιαγεγραμμένη, μετά την απόφαση του Ποταμιού να ψηφίσουν οι βουλευτές του κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχει κομματική γραμμή και πειθαρχία: Η Συμφωνία θα υπερψηφισθεί τουλάχιστον από 152 βουλευτές
«Ναι» θα ψηφίσουν οι Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς, «όχι» οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαρριανός, μεταξύ καταφατικής ψήφου και αποχής θα επιλέξει την τελευταία στιγμή ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης.
Η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας θα προκύψει με τις 145 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Έλενας Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Κατερίνας Παπακώστα, Σπύρου Δανέλλη, και των δύο από το Ποτάμι.
Άλλες δύο ψήφοι υπέρ μπορεί να δοθούν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Θανάση Θεοχαρόπουλο και από έναν ακόμη βουλευτή του ίδιου κόμματος.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πάντως στον Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι προσανατολίζεται σε υπερψήφιση της Συμφωνίας. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα είναι μία κίνηση που θα πυροδοτήσει εξελίξεις μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ