Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η προσπάθεια αναδόμησης του τηλεοπτικού τοπίου. Με κεντρικό σύνθημα το «χτύπημα» στη διαπλοκή και στα μεγάλα-συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν δωρεάν τις τηλεοπτικές συχνότητες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ριχτεί στην τηλεοπτική «μάχη», από την οποία έχει λαβωθεί τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά. Οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Καλογρίτσα, που εμφανίστηκε ως ο ευνοούμενος της κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι μόνο, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στο Μαξίμου και έδωσαν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ... ξεσπαθώσει. Η απόσυρση Καλογρίτσα δεν έσβησε τη φωτιά, καθώς η αμφισβήτηση για τον διαγωνισμό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η ζημιά έγινε και επιχειρούν να δημιουργήσουν μια γραμμή άμυνας, με απώτερο στόχο να περιορίσουν τις απώλειες.
Η κυβέρνηση μοιάζει εκτεθειμένη στην παρούσα φάση στο πολιτικό-επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και σ’ αυτό που σχετίζεται άμεσα με τον ίδιο διαγωνισμό, την διαδικασία που σχεδίασε και «έτρεξε» το προηγούμενο διάστημα. Διαδικασία που έχει δεχθεί ισχυρούς κλυδωνισμούς ύστερα από την περιπέτεια «Καλογρίτσα». Το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες «φωνές» που κάνουν λόγο για μη εγκυρότητα του διαγωνισμού. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης έρχεται μέσω των γνωστών non-paper, όπου εμφανίζεται καθησυχαστική σημειώνοντας πως ο διαγωνισμός συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να υπάρχει κάποια παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό.
Βέβαια αυτό δεν αποτυπώνει την πλήρη αλήθεια, καθώς εξαιτίας της υπόθεσης Καλογρίτσα,, προκύπτουν και χρονοκαθυστερήσεις αναφορικά με το κλείσιμο των υφιστάμενων καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, διαδικασία που θα μετακυληθεί χρονικά. Παράλληλα θα χρειαστεί ένα εύλογο-όχι ωστόσο χρονοβόρο-διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Ιβάν Σαββίδη και να διεξαχθεί πλήρης οικονομικός έλεγχος.
Φυσικά η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της και στην επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η συνταγματικότητα του πρόσφατου τηλεοπτικού διαγωνισμού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μια αρνητική για τον διαγωνισμό απόφαση του ΣτΕ, θα βόλευε τη κυβέρνηση, καθώς θα «ξεφορτωνόταν» με αυτόν τον θεσμικό τρόπο ένα ζήτημα που έχει μετατραπεί σε «βαρίδι» γι αυτή. Στο Μαξίμου όμως επιμένουν να επιχειρηματολογούν για την…κανονικότητα του διαγωνισμού και στην αρτιότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, θέλοντας να απαντήσουν σε όλες τις κατηγορίες…
«Μουρμούρα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση βρίσκεται πιεσμένη, καθώς καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις για την αμέλεια που υπήρξε στον έλεγχο του πόθεν έσχες του κ.Καλογρίτσα και την ανοχή που φέρεται να επέδειξε προς τον ίδιο. Εκτός των άλλων το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική κριτική που γίνεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση Καλογρίτσα.
Αρκετοί είναι αυτοί εντός ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πολύ πιο έγκαιρα να έχει τραβήξει διαχωριστικές γραμμές με την υπόθεση Καλογρίτσα και να μην επιτρέψει την εμπλοκή της σε μια υπόθεση, που αναμφίβολα «πλήγωσε» το προφίλ της. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, είχαν σπεύσει εδώ και καιρό να διαχωρίσουν τη θέση τους, κυρίως σε ότι αφορά στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα. Μάλιστα η διαφοροποίηση εκφράστηκε με επιθετικό τρόπο από τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.