Διεθνή

ΟΗΕ - Παλαιστίνη: Οικονομική ασφυξία στην UNRWA - Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία στο πλευρό της


Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναγκάστηκε να αξιοποιήσει και το τελευταίο της δολάριο και να κάνει ταχυδακτυλουργικά με τα οικονομικά της προκειμένου να συνεχίσει το ζωτικής σημασίας έργο στη Γάζα αφού 18 χώρες δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότηση λόγω καταγγελιών για διασυνδέσεις με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento News, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αντιμετωπίζει έλλειμμα 450 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν προϋπολογισμό 880 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην 75χρονη ιστορία της οργάνωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Philippe Lazzarini, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, είπε ότι η UNRWA έφτασε σε ένα «οριακό σημείο». Τώρα αναφέρει ότι αναγκάστηκε να σταματήσει τις παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα -όπου αυτή τη στιγμή δεν είναι “δυνατό να διεξαχθούν οι κατάλληλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις”- εν μέσω αυξανόμενων αναφορών πείνας μεταξύ των ανθρώπων στην περιοχή.

Η UNRWA διαχειρίζεται σχολεία, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ παρέχει επισιτιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Στη Γάζα, περισσότεροι από 150 υπάλληλοι της UNRWA που παρέχουν την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική υποστήριξη έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο.

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα έναν φάκελο που ισχυριζόταν ότι 12 από τα 30.000 άτομα που απασχολούσε η UNRWA είχαν λάβει μέρος στην επίθεση της Χαμάς 7ης Οκτωβρίου, όταν περίπου 1.200 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν και περίπου 240 ελήφθησαν όμηροι.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ, η Γερμανία και 15 άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα μιας έρευνας υψηλού επιπέδου που διέταξε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

Επισφαλής οικονομική κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση του οργανισμού ήταν επισφαλής και περίπλοκη, δήλωσε η Tamara Alrifai, διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων της UNRWA. Είχε πείσει ορισμένες χώρες που δεν έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση να παρέχουν προκαταβολικές δωρεές και καθυστέρησε να πληρώσει ορισμένους λογαριασμούς για να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Για έναν οργανισμό με το πεδίο εφαρμογής της UNRWA, αυτό είναι τρελό», είπε ο Alrifai στον Observer. «Είναι τρελό που επιβιώσαμε τόσο καιρό χωρίς δίχτυ οικονομικής ασφάλειας – οι περισσότεροι οργανισμοί του μεγέθους μας έχουν οικονομικά αποθέματα. Πρέπει να τεντώνουμε κάθε δολάριο».

Οι περισσότερες χώρες-δωρητές δεσμεύουν κεφάλαια μόνο για ένα χρόνο μπροστά, αν και λίγες προσφέρουν πολυετείς συμφωνίες. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλυψαν μόνο τους μισθούς του διεθνούς προσωπικού. Η UNRWA πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια για μισθούς τοπικού προσωπικού και λειτουργικά έξοδα, πρόσθεσε ο Alrifai.

«Κάθε χρόνο, κλείνουμε με ένα μείον γιατί δεν παίρνουμε ποτέ αυτό που ζητήσαμε. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα αυτών που παρέχουμε».

Ο πόλεμος στη Γάζα ήταν μια σημαντική εξάντληση πόρων, είπε: «Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για υπηρεσίες. Ο αντίκτυπος του παγώματος των δωρητών δεν είναι μόνο στην ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε μια ανθρωπιστική κρίση επικού μεγέθους, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις μας σε ολόκληρη την περιοχή.

«Όλα τα σχολεία της UNRWA στη Γάζα χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους, επομένως τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία. Εάν δεν πάρουμε πίσω τη χρηματοδότηση, δεν θα είναι δυνατό να φέρουμε όλα αυτά τα παιδιά πίσω στο σχολείο στη Γάζα.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για τον άμεσο αντίκτυπο του παγώματος της χρηματοδότησης στην ικανότητά μας να ταΐζουμε ανθρώπους ή να διαχειριζόμαστε καταφύγια ή να διευθύνουμε υπηρεσίες υγείας».

Η Ιρλανδία, η οποία δεν έχει ενταχθεί στο πάγωμα της χρηματοδότησης, δέσμευσε επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ στην UNRWA αυτόν τον μήνα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του οργανισμού. Ο Seán Fleming, υπουργός διεθνούς ανάπτυξης, δήλωσε: «Η Ιρλανδία κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια δραματική αύξηση του επιπέδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στους ανθρώπους στη Γάζα. Η Ιρλανδία εντείνει την παροχή 20 εκατομμυρίων ευρώ στην UNRWA για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες των Παλαιστινίων προσφύγων». Οι Ιρλανδοί είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι των Παλαιστινίων επειδή και οι ίδιοι υπήρξαν θύματα της αποικιοκρατίας.

Η Ισπανία έχει επίσης δεσμευτεί να στείλει επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ή περίπου 3,8 εκατομμύρια δολάρια, στον οργανισμό, ενώ η Πορτογαλία έχει δεσμεύσει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ, ή περίπου 1,1 εκατ. δολάρια. Ορισμένες άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης δεσμευτεί για την υποστήριξή τους.

Από ποιες χώρες προερχόταν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του οργανισμού με συνεισφορά 343 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Η Γερμανία έδωσε 202 εκατομμύρια δολάρια, η ΕΕ 114 εκατομμύρια δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο 21 εκατομμύρια δολάρια. Η Ουάσιγκτον έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να διατηρήσει το πάγωμα της χρηματοδότησης, ενώ η UNRWA πιστεύει ότι άλλες χώρες μπορεί να είναι ανοιχτές στον τερματισμό του παγώματος ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας και μια εσωτερική αναθεώρηση της UNRWA των μέτρων για τη διασφάλιση της ουδετερότητας του προσωπικού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα