Οικονομία

ΟΟΣΑ: Η ανάκαμψη εξαρτάται από την ομαλή διάθεση των εμβολίων


Μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση σίγουρα δεν ήταν ανάμεσα στις προβλέψεις για το 2020. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού κατάφερε, ωστόσο, να αποτελέσει καθοριστικό γεγονός για την χρονιά που μας άφησε κυριαρχώντας παράλληλα και στο 2021.

Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τη νέα χρονιά; Περισσότερα lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ακόμα και στην περίπτωση που οι εμβολιασμοί βρουν ρυθμό παγκοσμίως.  Αυτό υποστηρίζει η Λοράνς Μπούν, η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Πιθανότατα να έχουμε μπροστά μας άλλους έξι έως εννέα ή δώδεκα μήνες», είπε στο Talking Business Asia του BBC. «Δεν λέω ότι είναι εύκολο, λέω ότι έχουμε δει ότι λειτούργησε το 2020», πρόσθεσε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε παράλληλα με τα μη φαρμακευτικά μέτρα, με τις  κυβερνήσεις να υιοθετούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και χορηγούν το εμβόλιο στον πληθυσμό, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, όσο πιο γρήγορα γίνεται με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια», συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει οδηγήσει σε νέα lockdown πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, που μέχρι τώρα κατάφερναν να έχουν υπό έλεγχο τα κρούσματα.

Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2021 θα βελτιωθούν - αν και εκκινώντας από χαμηλή βάση. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί πιάνοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ίση σε όλες τις χώρες.

Η Κίνα, για παράδειγμα, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς  8% το 2021, ενώ άλλες οικονομίες-μέλη του ΟΟΣΑ με ρυθμούς πάνω από 3% κατά μέσο όρο.

Ο διεθνής οικονομικός φορέας πρόσθεσε ότι το πόσο καλά θα ανακάμψουν οι χώρες θα εξαρτηθεί από το πόσο ομαλή θα είναι η διάθεση των εμβολίων.

Μιλώντας από το Παρίσι, η κ. Μπουν εξήγησε επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να δαπανούν ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υιοθέτηση μιας πιο χαλαρής στάσης στη δημοσιονομική πολιτική.

«Αυτά τα μέτρα που υποστηρίξαμε έντονα έχουν νόημα επειδή αυτή η κρίση είναι προσωρινή. Συνεπώς, μιλάμε για προσωρινά μέτρα και για μια προσωρινή αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», εξήγησε.

«Μόλις βγούμε από την κρίση, ο οικονομικός ιστός θα διατηρηθεί χάρη σε αυτά τα μέτρα, τότε θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να εξετάσουμε την εξέλιξη των δημοσιονομικών πολιτικών σε κάθε χώρα όχι μόνο από την αρχή της επέλασης του COVID-19, αλλά και από την οικονομική κρίση και τότε θα κριθεί ... εάν οι κυβερνήσεις ξοδεύουν τα χρήματά τους στις σωστές προτεραιότητες», υποστήριξε.

Αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση από τη «γραμμή» που έδωσε ο ΟΟΣΑ στις χώρες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν και υποστήριξε τη λιτότητα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΟΟΣΑ