Επιχειρήσεις

Παιχνίδι-σκάνδαλο στη MIG- Η Τρ. Πειραιώς πληρώνει τους κερδοσκόπους


 Οσμή σκανδάλου αναδύεται από την υπόθεση της MIG, όπου οι επιλογές της Τρ. Πειραιώς και η αμφιλεγόμενη – ή υποτιθέμενη – αντιπαράθεση της με ομάδα επίδοξων στρατηγικών επενδυτών/κερδοσκόπων οδηγούν τη μετοχή της εταιρείας σε τιμές πολλαπλάσιες οποιασδήποτε “λογικής” αποτίμησης, “αναγκάζοντας” την τράπεζα να αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα εξαγοράς.

Ενώ είχε καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς όλων των μετοχών της MIG στα 0,1668 ευρώ,  η Τρ. Πειραιώς συνέχισε να αγοράζει μετοχές μέσω χρηματιστηρίου. Χθες η μετοχή σημείωσε άνοδο 30%, η τράπεζα αγόρασε  στα 0,217 ευρώ και είναι πλέον υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει το προσφερόμενο τίμημα σ' αυτή την τιμή (από 0,01668 σε 0,217 ευρώ).

Σήμερα η άνοδος συνεχίζεται (+22,5%) κι αν η τράπεζα αγοράσει, θα υποχρεωθεί να το αναπροσαρμόσει εκ νέου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι

  •   η Πειραιώς θα πληρώσει τελικά περίπου το εξαπλάσιο(!) απ'  ό,τι υπολόγιζε όταν αποφάσιζε να  καταθέσει δημόσια πρόταση για εξαγορά των σε διασπορά μετοχών της MIG.
  • Οι “αντίπαλοί” της επίδοξοι κερδοσκόποι – και όποιοι άλλοι αγόρασαν χαμηλότερα  - θα αποκομίσουν κέρδος έως και 503%(!) σε λίγες εβδομάδες. Επισημαίνεται ότι σ'΄αυτούς περιλαμβάνονται ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG, οι οποίοι -όλως τυχαίως- αγόρασαν όταν η μετοχή είχε “πιάσει πάτο” και λίγες μέρες πριν η Τρ. Πειραιώς προχωρήσει σε δημόσια πρόταση  για το σύνολο των μετοχών

Πρωτοφανείς ενέργειες... "αυτοχειριασμού"

Πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου μία εταιρεία που σκοπεύει να εξαγοράσει άλλη εισηγμένη, όχι μόνον ανεβάζει μόνη της το εκ του νόμου προσδιοριζόμενο ελάχιστο τίμημα πραγματοποιώντας αγορές σε υπερβολικά υψηλές τιμές, αλλά συνεχίζει να αγοράζει σε ακόμη υψηλότερες, ώστε να είναι υποχρεωμένη να το αναπροσαρμόσει.

Στην περίπτωση της MIG, ενώ η μετοχή της είχε πέσει στα “Τάρταρα” των 0,036 με 0,040 ευρώ και ο ακτοπλόος εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος άρχισε να αγοράζει μανιωδώς, η Τρ. Πειραιώς μπήκε στο “κυνήγι” της μετοχής αγοράζοντας  έως και στην τετραπλάσια (!) τιμή.

Το ποσοστό της αυξήθηκε πάνω από 33,33% και ήταν πλέον υποχρεωμένη να καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς όλων των σε διασπορά μετοχών. Ηταν υποχρεωμένη εκ του νόμου να προσφέρει τίμημα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή – την υψηλότερη τιμή στην οποία η ίδια είχε αγοράσει.

Το τίμημα θεωρήθηκε υπερβολικό – ήταν άλλωστε  σχεδόν 7πλάσιο της εσωτερικής λογιστικής αξίας. Ομως, όλως περιέργως η μετοχή συνέχισε να ανεβαίνει και χθες πήγε +30% στα 0,217 ευρώ. Σ' αυτή την “εξωφρενική” τιμή ξαναγόρασε η τράπεζα, γνωρίζοντας ότι θα υποχρεωθεί ετσι να ανεβάσει το προσφερόμενο τίμημα της δημόσιας πρότασης.

Ποιοί λόγοι υπαγόρευσαν αυτή την κίνηση αποτελεί αναπάντητο ερωτηματικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Χρηματιστηρίου. “Αγνωστες οι βουλές” της Διοίκησης της Τρ. Πειραιώς, οι σχεδιασμοί και οι στόχοι της...

Φαίνεται ότι τις “αποκρυπτογράφησαν” μόνον ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος και οι συν αυτώ, που αποκομίζουν ιλιγγιώδη κέρδη από ένα επιχειρηματικό “κουφάρι”. (Η MIG αποτιμάται πλέον στο ταμπλό του ΧΑ 253 εκατ. ευρώ, ενώ θα μείνει άδειο κέλυφος μετά την ανταλλαγή του χρέους της προς την Τρ. Πειραιώς με μετοχές της θυγατρικής Attica Group)
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα