«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευτούν και να σταματήσει η καταστροφή» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κλειδώσει με τους εταίρους τις λεπτομέρειες του φορολογικού με τρόπο ώστε να μην πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και να μην δοκιμάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης και επισήμανε πως υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσει η Βουλή να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, ακριβώς διότι θα είναι δυνατό -όπως έγινε και φέτος- να έχουμε υπέρβαση στο στόχο των εσόδων.
Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να υπογραμμίσει πως «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει, πρώτον, να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και, δεύτερον, να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο, διότι αν κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική οικονομία, από τον Ιούλιο και μετά, είναι προς το καλύτερο, και συνεπώς δεν δύναται κάνεις σώφρων να βγει στην δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που τον Ιούλιο η κυβέρνηση συμφώνησε».
«Η ελληνική οικονομία μηδένισε την ύφεση, η Ελλάδα έχει φτάσει στα 2 δισ. παραπάνω από τον στόχο, τα πρώτα σημάδια για τα έσοδα και για το 2016 είναι πάρα πολύ καλά, το πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν το διαφημίσαμε όπως έκανε ο κ. Σαμαράς όταν πούλαγε success story. Είμαστε η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι αυτά είναι στοιχεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας «διότι κανείς δεν μπορεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να επερωτά την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς υπάρχουν πλείστα όσα σημάδια ότι η οικονομία μας μπορεί να σταθεροποιείται αυτή τη στιγμή και μπορεί να ανακάμψει.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ύψος των μέτρων που θα απαιτήσει η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%. «Για να φτάσουμε σε αυτό, μιλάμε για το πλαίσιο της συμφωνίας, δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της συμφωνίας θα ψηφιστούν κάποια μέτρα», είπε ο κ. Παππάς, υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μπορεί να τα διαχειριστεί με τρόπο ώστε να μην πλήττονται οι ασθενέστεροι και να μην δοκιμάζονται οι προοπτικές της ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε μάλιστα να επισημάνει ότι «υπάρχει και το πολύ σημαντικό και πιθανό ενδεχόμενο, τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια, ούτως ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουμε προς εφαρμογή για τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, ακριβώς διότι θα μπορούμε -όπως το κάναμε φέτος- να υπερβαίνουμε το στόχο των εσόδων».
Ερωτηθείς για τις αποκλίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται με τους θεσμούς για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το θέμα αυτό είναι συνυφασμένο με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και άρα πρέπει να υπάρξει τώρα λύση ώστε να μπει και το θέμα του χρέους στο τραπέζι, «πάντα στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας του Ιουλίου». Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό πολιτικό πλεονέκτημα, είπε ο υπουργός Επικρατείας όταν ρωτήθηκε για τα κόκκινα δάνεια, ότι υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι την οποία την έχει εφαρμόσει. «Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματα, τα οποία πολλοί δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να κάνει, όπως η επιτυχία στο επίπεδο των εσόδων, στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται από καλύτερες θέσεις, να ρυμουλκεί προς τη δική της μεριά συμμάχους και να απομονώνει όσους θέλουν αυτή τη στιγμή να παίξουν πολιτικά παιχνίδια για να σώσουν την προσωπική τους καριέρα», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο κ. Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε δια στόματος Πρωθυπουργού και για την υλοποίησή της κατατίθεται στη Βουλή και η πρόταση εξεταστικής. Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε η κ. Φ. Γεννηματά να ερευνηθεί μέσω εξεταστικής το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, από την ένταξη της χώρας έως σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε πως «ένας τρόπος να κάνεις μιας εξεταστική επιτροπή και να υποκριθείς ότι κάτι ψάχνεις, είναι να πεις ότι ψάχνω τα πάντα».
«Νομίζω πως όταν γενικεύεις τον τίτλο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην πας σε βάθος, να αναζητήσεις αυτά που θα έπρεπε να αναζητήσεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε στο σημείο αυτό πως «η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ αναμενόμενη, είναι μια στάση συμπαγής και απολύτως συμβατή με την προσδοκία της Νέας Δημοκρατίας να ξεχάσει ο λαός μας τις εκλογές του Σεπτέμβρη, να ξεχάσει δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει μια δομική διαφορά μεταξύ ημών και της Νέας Δημοκρατίας και αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι όταν επετεύχθη η συμφωνία ρωτήσαμε τον ελληνικό λαό αν αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και αν είμαστε εμείς αυτοί που θα την εφαρμόσουμε και αυτοί που θα δώσουμε τη μάχη για τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία μείνανε στη συμφωνία».
«Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο γυρίζει το ρολόι πίσω από αυτές τις εκλογές, αλλά αδυνατεί να πάρει και θέση, ξέρετε, απέναντι στις πολιτικές επιλογές και στις θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα στην χρηματοπιστωτική ασφυξία», είπε ο κ. Παππάς και σημείωσε πως η ΝΔ κάνει μια ατυχή προσπάθεια να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση διότι βρίσκεται ενώπιον ενός στρατηγικού αδιεξόδου καθώς «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευθούν και να σταματήσει η καταστροφή».
Ο κ. Παππάς ανέφερε επίσης ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες και μετά από ολιγοήμερη διαβούλευση θα προχωρήσει η διαδικασία υποβολής των φακέλων. «Εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, διότι ο χώρος του Τύπου είναι πολλαπλώς ταλαιπωρημένος. Και δεν εννοώ μόνο τον Τύπο τον ηλεκτρονικό και την τηλεόραση. Και ο χώρος των εφημερίδων. Υπάρχουν φαινόμενα τα οποία δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζονται. Για παράδειγμα, δεν μπορεί όλα τα προϊόντα στην αγορά να έχουν barcode και να μην έχουν οι εφημερίδες», είπε ο υπουργός Επικρατείας. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στις 4 άδειες, ο κ. Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει διότι αυτή τη στιγμή δεν έχει δει κάποια τεκμηριωμένη πρόταση η οποία να δοκιμάζει στα σοβαρά την πρόθεση για τη δημοπράτηση 4 αδειών. «Και θα σας το έλεγα αυτό και υπό το φως των εξελίξεων στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου φαίνεται ότι η βιωσιμότητα του σχήματος επερωτάται από τους ίδιους του τους μετόχους. 'Αρα, θα παρακαλούσα όσους εξαπολύουν τα βέλη τους προς την Κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών να το ξανασκεφτούν, να δουν με λίγο περισσότερη ψυχραιμία τα επιχειρήματά μας περί βιωσιμότητας. Να δουν έξω από το παράθυρο το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην τηλεοπτική αγορά και να μας ασκήσουν και την κριτική τους βέβαια», είπε ο κ. Παππάς.