Χρηστικά

Πώς η ΑΑΔΕ θα στριμώξει περαιτέρω τους οφειλέτες!


Οι κινήσεις που δρομολογεί εντός του 2024, για να κάνει τη ζωή των οφειλετών δυσκολότερη

Νέες παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία δρομολογεί η ΑΑΔΕ εντός του 2024, κοινή συνισταμένη των οποίων είναι η παρακολούθηση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.

Συγχρόνως, στον οφειλέτη θα αποστέλλονται τακτικές ειδοποιήσεις σε περίπτωση που έχει οφειλές ή ρυθμίσεις και ξεχνάει ή πρόκειται να ξεχάσει κάποια δόση.

Επιπλέον η ΑΑΔΕ εισάγει και μια νέα καινοτομία που είναι η κατάρτιση του προφίλ του κάθε οφειλέτη και η πρόβλεψη αν θα αφήσει «φέσι» στην Εφορία.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024, για τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται οι ακόλουθες εφαρμογές και κινήσεις:

  1. Ο αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται, με εφαρμογή που θα λειτουργήσει έως τον Ιούνιο του 2024. Σήμερα, σε περίπτωση απώλειας ρύθμισης επειδή δεν πληρώθηκε μία ή περισσότερες δόσεις δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από μήνες. Από τον Ιούνιο ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής θα γίνεται κεντρικά και αυτόματα, ώστε σε περίπτωση που δεν εξοφλείται μία δόση η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης.
  2. Η ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής για τις μεταβιβάσεις ακινήτου με παρακράτηση τιμήματος. Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία στην ΑΑΔΕ μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας η διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του οφειλέτη ή του συμβολαιογράφου στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. ή στη Δ.Ο.Υ., όπως συμβαίνει σήμερα.
  3. Η υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Η εφαρμογή αυτή αφορά οφειλές προς τους Δήμους, οι οποίες παρότι δεν πληρώνονται ή δεν ρυθμίζονται, εντούτοις δεν παγώνει η χορήγηση ενημερότητας προς τον οφειλέτη, γιατί δεν υπάρχει online επικοινωνία των Δήμων με το Taxisnet. Επίσης, αν η οφειλή περάσει στην Εφορία, και πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα και εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένη η φορολογική ενημερότητα.
  4. Η επέκταση της ψηφιοποίησης σε όλες τις διαδικασίες διασταυρώσεων για τις πληρωμές επιστροφών φόρου μέσω διαλειτουργικότητας του Taxisnet με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ. 

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 θα ενοποιηθεί η διαδικασία διεκδίκησης οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Παράλληλα θα εκδίδεται ένα πιστοποιητικό μη οφειλής, το «Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας» το οποίο θα αντικαταστήσει τα καταργούμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα