Υγεία

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε για να "μεγαλώσουμε καλά"; Η επιστήμη μίλησε!


Η καλή υγεία καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά φαίνεται ότι έχει έναν σύμμαχο (που συχνά τείνουμε να παραμελούμε): τον ύπνο. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς καταπιανόμαστε με τις πολλές μας υποχρεώσεις, η επιστήμη απέδειξε ότι η προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο είναι ζωτικής σημασίας, ώστε μεγαλώνοντας να διατηρήσουμε την υγεία μας, τη σωματική μας δύναμη, τη διαύγεια σκέψης και την ψυχική μας ισορροπία.

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι ο σταθερός ύπνος άνω των επτά ωρών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μια μελέτη σε άτομα άνω των 45 ετών έδειξε ότι, όσοι διατηρούν σταθερά επαρκείς ώρες ύπνου, είναι πιο πιθανό να γηράσκουν «επιτυχώς», έχοντας λιγότερα χρόνια νοσήματα, καλή ψυχική υγεία και φυσική λειτουργικότητα.

Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 3.300 συμμετέχοντες από το 2011 έως το 2015, καταγράφοντας τις συνήθειες ύπνου τους για να παρατηρηθεί η επίδραση της σταθερότητας ή της ασταθούς ποιότητας ύπνου.

Το 2020, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Wenzhou στην Κίνα αξιολόγησαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των συνηθειών ύπνου. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται σταθερά τουλάχιστον επτά ώρες απολαμβάνουν περισσότερο «επιτυχημένη γήρανση», δηλαδή αποφεύγουν σοβαρά νοσήματα, διατηρούν υψηλή νοητική λειτουργία και συνεχίζουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στη ζωή.

Από τους συμμετέχοντες, το 13,8% κρίθηκε ότι γερνούσε «επιτυχώς», με τα δύο τρίτα αυτών να κοιμούνται σταθερά πάνω από επτά ώρες κάθε βράδυ. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη σημασία της σταθερότητας και της επαρκούς διάρκειας ύπνου για τη διατήρηση της ευεξίας όσο μεγαλώνουμε.

Γιατί είναι σημαντικά τα σταθερά μοτίβα ύπνου

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την κατηγορία του ύπνου τους: σταθερά πολύς χρόνος ύπνου, σταθερά κανονικός χρόνος, μειούμενος, αυξανόμενος και σταθερά σύντομος.

Όσοι ανήκαν στις κατηγορίες σταθερά πολύς χρόνος και σταθερά κανονικός είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς γήρανσης, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ασταθείς συνήθειες ύπνου.

Για παράδειγμα, όσοι είχαν σταθερά χαμηλή διάρκεια ύπνου και αυξανόμενο μοτίβο, είχαν 36% και 52% χαμηλότερες πιθανότητες να γερνούν επιτυχώς, αντίστοιχα.

Ύπνος, σωματική και ψυχική υγεία

Η επίδραση του σταθερού, επαρκούς ύπνου υπερβαίνει τη γήρανση· συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ανθεκτικότητα.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου και οι ασταθείς συνήθειες ύπνου δεν επηρεάζουν μόνο τη γήρανση, αλλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και μείωση των νοητικών λειτουργιών.

Η έρευνα, που διεξήχθη στην Κίνα - μια χώρα με έναν από τους ταχύτερα γηράσκοντες πληθυσμούς - έχει παγκόσμιες εφαρμογές, καθώς η γήρανση του πληθυσμού επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου και οι ασταθείς συνήθειες ύπνου δεν είναι απλώς μέρος της γήρανσης· είναι εμπόδια στην επιτυχημένη γήρανση. Κάθε ώρα ποιοτικού ύπνου θέτει τα θεμέλια για μια υγιή, πιο ικανοποιητική ζωή καθώς μεγαλώνουμε.

Αγκαλιάζοντας τον ύπνο ως θεμέλιο της ευεξίας, μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωτικότητα και την ανεξαρτησία μας, εξασφαλίζοντας όχι μόνο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αυτή η ανάγκη απαιτεί αλλαγές τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, όπως η καθιέρωση σταθερών προγραμμάτων ύπνου, η μείωση της έκθεσης στο μπλε φως πριν τον ύπνο, η μείωση της φωτορύπανσης στις πόλεις και η υποστήριξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Αναγνωρίζοντας τον ύπνο ως ακρογωνιαίο λίθο της ευεξίας, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για υγιέστερες κοινότητες και ένα μέλλον που η γήρανση θα συνδυάζεται με δύναμη και ζωτικότητα.

Φωτογραφία: Image by wayhomestudio on Freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα