Επιχειρήσεις

Ποταμοί χρήματος για επιχειρήσεις- Πήραν 1 δισ. σε μία εβδομάδα με εταιρικά ομόλογα


Ενα ανεξάντλητο κανάλι χρηματοδότησης έχουν στη διάθεση τους οι μεγάλες, δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι πλέον αναγκασμένες να προσφεύγουν στις τράπεζες και στους μετόχους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη και επενδύσεις.
 Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις “μετά-κορονοϊό” προοπτικές της, μεγάλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων βρίσκουν εύκολη πρόσβαση στη διεθνή χρηματαγορά, όπου μπορούν να αντλήσουν τεράστια ποσά με επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά για τα ελληνικά δεδομένα.

Η άντληση φθηνού χρήματος γίνεται με ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες υπερκαλύπτονται στο πολλαπλάσιο, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται – σε όλες τις περιπτώσεις – χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο.

Μια “στρατιά” στελεχών χρηματοοικονομικών οίκων και εξειδικευμένων συμβούλων  πολιορκεί  τους τελευταίους μήνες τράπεζες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, προτείνοντας σχέδια για άντληση κεφαλαίων ή φθηνού δανειακού χρήματος από τη διεθνή χρηματαγορά, όπου η ρευστότητα πλεονάζει και το βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικών αποδόσεων με τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου.

"Βροχή" εκδόσεων

Τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται αξιοποιούν μεθοδικά τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες, προχωρώντας σε εκδόσεις ομολόγων
Τρεις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδας από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα “τραβήξουν” από την αγορά συνολικά 1,1 δισ. ευρώ.

Η έκδοση της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία – υπερκάλυψη στο 6πλάσιο, επιτόκιο 3,375% αντί 3,750%- δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, αντί των 350 εκατ. που σχεδίαζε.

Ακολουθούν οι εκδόσεις της μεγάλης εταιρείας ακινήτων Prodea (300 εκατ. ευρώ) και του διεθνοποιημένου ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Icos της οικογένειας Ανδρεάδη, που θα “τραβήξει” 300 εκατ. για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία και  στην Κέρκυρα.

Ειχαν προηγηθεί το προηγούμενο τρίμηνο εκδόσεις εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, από εταιρείας όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η ναυτιλιακή Costamare κλπ

 Και οι τράπεζες

Οι “δεξαμενές χρήματος” είναι βέβαια προσβάσιμες και για τις ελληνικές τράπεζες, που χρειάζονται ρευστότητα και κεφάλαια για να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.
 Η Τράπεζα Πειραιώς πήρε 600 εκατ. ευρώ εκδίδοντας ομόλογο Αdditional Tier I, η Eurobank 500 εκατ ευρώ με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης, ενώ η Alpha Bank άντλησε 600 εκατ.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει περίπου 5 δισ. με εταιρικά ομόλογα. Περίπου το 70% αυτού του ποσού προέρχεται από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία με τις τοποθετήσεις τους “αρδεύουν” την ελληνική οικονομία και δίνουν πνοή σε επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα