Σε κατάσταση συναγερμού για τη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού-Ανάφης με μέγεθος άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.
Ήδη στο νησί έχει μεταβεί μεγάλη ομάδα της ΕΜΑΚ και έχουν ληφθεί μέτρα δια παν ενδεχόμενο. Επίσης υπάρχει κινητικότητα στα δύο ηφαίστεια του νησιού, αλλά οι ειδικοί αποσυνδέουν τα ηφαίστεια από την έντονη σεισμική ακολουθία, ενώ οι κάτοικοι και επισκέπτες εγκαταλείπουν τη Θήρα.
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας - Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Πολιτική Προστασία
Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους σεισμούς, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά και του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, προέκυψε ότι υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ.
«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο Βασίλης Κικίλιας.
Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων
Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων συγκροτήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έπειτα από σχετική απόφαση του πρύτανη, Γεράσιμου Σιάσου, με αφορμή τη σεισμικότητα της Σαντορίνης και τις επιστημονικές ανησυχίες που έχουν προκύψει.
Η ομάδα, της οποίας συντονιστής είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, θα είναι επιφορτισμένη να εστιάσει στη μελέτη και διαχείριση σεισμικών κινδύνων, παρέχοντας τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.
«Η δημιουργία της Διεπιστημονικής Επιστημονικής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ενισχύει τον ρόλο του Πανεπιστημίου ως πυλώνα γνώσης, καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού μηχανισμού ανθεκτικότητας που θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία και ανταπόκριση σε κρίσιμες καταστάσεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Σιάσος.
Αναυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, οι στόχοι της Διεπιστημονικής Επιτροπής θα είναι οι εξής:
- η προώθηση της έρευνας και στα τρία στάδια διαχείρισης των καταστροφών και κρίσεων και η παραγωγή καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προτάσεων,
- η ανάλυση-εκτίμηση κινδύνων, η εκτίμηση τρωτότητας δομών και υποδομών και η εκτίμηση της διακινδύνευσης συστημάτων,
- ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η οργάνωση για τη διαχείριση των καταστροφών σε κάθε επίπεδο διοίκησης,
- ο επιχειρησιακός συντονισμός εθνικών και διεθνών αποστολών σε περιοχές, που επλήγησαν από καταστροφές,
- η εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων καταστροφών και
- η προαγωγή της ενημερότητας των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και διαχείρισης τους, μέσω εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων σχετικών δράσεων.
Διεπιστημονική επιτροπή από το πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων
Η νέα αυτή πρωτοβουλία, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσης του πανεπιστημίου για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως φυσικές καταστροφές, υγειονομικές κρίσεις, τεχνολογικοί κίνδυνοι και κοινωνικές αναταράξεις.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής, πραγματοποιεί αυτοψίες στη Σαντορίνη, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και συντονίζει τις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου) του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Επιπλέον, εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών με μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα συμβάντα (όπως ο σεισμός στην Κω) και επικεφαλής τον καθηγητή Ε. Πικουλή, έχουν εκπαιδευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη διαχείριση μαζικών συμβάντων με έμφαση στην οργάνωση υγειονομικών μονάδων για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού θυμάτων.
«Το πανεπιστήμιο Αθηνών, ως θεσμός που υπηρετεί την εκπαίδευση και την έρευνα, συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη σύνδεσή του με την κοινωνία και προάγουν τη συλλογική ασφάλεια και ευημερία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
Αναλυτικότερα, τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων είναι:
Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Ευελπίδου Νίκη-Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας
Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής ορίζεται το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Δημήτρης Κουτσομπόλης.