Εν μέσω «κατακλυσμού» πληροφοριών και διαρροών από διάφορες «πηγές» που προέρχονται τόσο από την Ελλάδα τόσο και από την πλευρά των Θεσμών, αναδεικνύονται δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο που προέρχεται από την πληροφόρηση εκ Βρυξέλλων, έχει να κάνει με την διαφαινόμενη πολιτική συμφωνία-στο υψηλότερο επίπεδο-ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους, για την είσοδο του πρώτου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το δεύτερο σχετίζεται με την τεχνική συμφωνία και κυρίως την επιθυμία των Ευρωπαίων να συμμετάσχει ενεργά το ΔΝΤ, στη σύνταξη αυτού του τεχνικού Μνημονίου. Εξέλιξη που πολλοί την ερμηνεύουν ως «οιωνό» κακών, καθώς εκτιμούν ότι συμμετοχή του ΔΝΤ ενδεχομένως να προσθέσει επιπρόσθετα μέτρα στο εν λόγω κείμενο και να το καταστήσει ιδιαιτέρως σκληρό.
Οι πληροφορίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και δη από ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν, αναφέρουν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα έχει βρει σε όλα με τους ευρωπαίους ηγέτες και τους εκπροσώπους των Θεσμών, προκειμένου το Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρήματα για την επόμενη διετία. Πρόκειται επί της ουσίας για μια πολιτική συμφωνία-στο πιο υψηλό επίπεδο-ανάμεσα στους δανειστές, που δρομολογεί εξελίξεις αλλά ταυτόχρονα έχει και ισχυρούς αστερίσκους, με πρώτο και καλύτερο την ολοκλήρωση του «staff level agreement», μια κατ’ αρχήν συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς, σε επίπεδο προσωπικού και κατ’ επέκτασιν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
Όπως ανέφερε και χθες το Sofokleousin.gr, πρόθεση των δανειστών είναι να «σπάσουν» σε δύο κομμάτια την τεχνική συμφωνία, προκειμένου κατόπιν να ανοίξει ο δρόμος για την συνολική. Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα των εργασιακών και των δημοσιονομικών, όπως επίσης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM για το χρέος, χωρίς φυσικά να προοιωνίζεται κλείσιμο συνολικής συμφωνίας. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup που προσδιορίζεται να λάβει χώρα στις 19 Δεκεμβρίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την ένταξη του ΔΝΤ στη σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας, η οποία ήδη έχει «περιλαμβάνει» περικοπές σε δημόσιες δαπάνες και φοροαπαλλαγές, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Τεχνικό Μνημόνιο δια χειρός ΔΝΤ σημαίνει αυξημένη πίεση για νέες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, για το οποίο το Ταμείο έχει τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει να «πέσει» στις 5.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα το ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών, με τις ομαδικές απολύσεις να παραμένουν το σημείο τριβής.