Διεθνή

Η Αίγυπτος στριμώχνει την Τουρκία


Ποιές προϋποθέσεις βάζει το Κάιρο στην Άγκυρα για την επανεκκίνηση του διαλόγου

Σκληρές προϋποθέσεις βάζει η Αίγυπτος στην Τουρκία για την επανεκκίνησης ενός εφ΄όλης της ύλης διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά που προκύπτουν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κάιρο.

Οι απαιτήσεις της Αιγύπτου κινούνται σε τρεις άξονες: μουσουλμανική αδελφότητα, Λιβύη και ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα Η Αίγυπτος ζήτησε επισταμένως να εκδοθούν από την Τουρκία μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια και πολλοί από τους οποίους έχουν λάβει και τουρκική υπηκοότητα.

Η σχέση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του ΑΚΡ με της μουσουλμανική αδελφότητα είναι γνωστή και εντάσσεται στα ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια της Άγκυρας, όμως αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Κάιρο όπου είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την κατάσταση που επικράτησε μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Έτσι σε πρώτη φάση η Αίγυπτος ζητά την έκδοση αυτών που βρίσκονται στην Τουρκία, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί οι αιγυπτιακές επιδιώξεις.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε επισταμένως στον Μ.Τσαβούσογλου, είναι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη, όπου η Αίγυπτος έχει «βάλει νερό στο κρασί της» αποδεχόμενη την πρωθυπουργία του Φάτι Μπασάγκα, αποδεικνύοντας ότι δεν επιδιώκει πιο άμεση ανάμειξη στα εσωτερικά της Λιβύης.

Η Τουρκία επιχείρησε να πείσει το Κάιρο ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη δεν αποτελεί απειλεί για την Αίγυπτο ή την αιγυπτιακή ΑΟΖ, όμως, η χώρα της βόρειας Αφρικής ζήτησε την άμεση αποχώρηση όλων του τουρκικών στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Επίσης απαίτησαν να συνεχίσουν οι ενεργειακοί πόροι να ανήκουν στο λιβυκό λαό και να μην συνεχιστούν τα «παιχνίδια» με την εξόρυξη των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Το τρίτο βασικό θέμα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, όπου σε αραβικά μέσα γράφτηκε ότι η αιγυπτιακή πλευρά έθεσε γενικά «βρείτε με Ελλάδα και Κύπρο» για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Τουρκία με όλες τις θεωρίες έχει αναπτύξει με τη γαλάζια πατρίδα, την τουρκική «ερμηνεία του διεθνούς δικαίου» περί υφαλοκρηπίδας, ενώ δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, οπότε είναι δύσκολο να συνομιλήσουν Ελλάδα και Κύπρος με την Τουρκία, εκτός και αν η Αθήνα κινηθεί πολύ πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί μέχρι τώρα.

Αναφορικά με τα άλλα δύο αιτήματα της Αιγύπτου, αυτά αποτελούν «μαχαιριά στην καρδιά» για την Τουρκία αφού αν τα αποδεχτεί καταρρέει το αφήγημα περί μεγάλης περιφερειακής δύναμης και είναι πολύ δύσκολο να τα αποδεχτεί. Μάλιστα στην περίπτωση που χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές και κληθεί ο επόμενος πρόεδρος να τα υλοποιήσει, θα είναι ένας πολύ δυνατός κόλαφος για την ίδιο και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις