Η παραγωγή-διακίνηση παράνομων πλαστών προϊόντων καπνού γίνεται πλέον μάστιγα για τα δημοσιονομικά της χώρας. Το ελληνικό Δημόσιο είχε πέρυσι απώλεια εσόδων 700 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων, που αποτελούν συνήθως φτηνές απομιμήσεις καθιερωμένων brands, ή εμφανίζονται με νέα –παγκοσμίως άγνωστα -εμπορικά σήματα.
Το ποσό είναι τεράστιο. Αντιστοιχεί στις περικοπές συντάξεων που έγιναν με τα τρία μνημόνια! Αν το Δημόσιο δεν έχανε αυτά τα έσοδα, θα μπορούσε ίσως να μην περικόψει τις συντάξεις, ή οι μειώσεις να ήταν αρκετά μικρότερες.
Εύστοχος ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ του Bloomberg: «Μην καπνίζετε αυτά τα ψεύτικα ελληνικά τσιγάρα. Μπορεί να βλάψετε έναν συνταξιούχο»!
Το παράνομο εμπόριο καπνού και τσιγάρων έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, δήλωσε στο Bloomberg ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», που ανήκει στην Philip Morris. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από παράνομα τσιγάρα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση διεθνών κύκλων εγκληματικότητας», επισήμανε.
Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο προστασία των υγιών επιχειρήσεων αλλά και υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Γινόμστε κέντρο παραγωγής «πλαστών» τσιγάρων
Το πρόβλημα διογκώνεται , καθώς η Ελλάδα από χώρα κατανάλωσης λαθραίων και «πλαστών» τσιγάρων γίνεται τώρα κέντρο παραγωγής τους.
Πρόσφατα η αστυνομία και το ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ολόκληρα εργοστάσια παραγωγής «μαϊμού» τσιγάρων στην Αττική και στη Βοιωτία. Πριν από λίγες εβδομάδες εντοπίσθηκε στη Βοιωτία ένα άλλο πρόχειρα εγκατεστημένο εργοστάσιο, όπου είχαν παραχθεί περίπου 604 εκατομμύρια τσιγάρα. Στις αποθήκες του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 128 τόνοι καπνικών προϊόντων.
Αυτά τα τσιγάρα με τις ψεύτικες μάρκες ή τις απομιμήσεις, φτιάχνονται από καπνά πολύ χαμηλής ποιότητας και από «τρίμματα»-περισσεύματα των καπνοβιομηχανιών, που προορίζονται για τα σκουπίδια. Εχουν λοιπόν μηδαμινό κόστος, αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και είναι επιβαρυντικά για την υγεία πολύ περισσότερο από τα νόμιμα.
Το μείζον ζήτημα για την αστυνομία και τις φορολογικές αρχές δεν είναι πλέον οι λιανικές πωλήσεις αφορολόγητων «μαϊμού» τσιγάρων στους δρόμους, που γίνονται συνήθως από Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες-πρόσφυγες. Είναι ο εντοπισμός των ισχυρών κυκλωμάτων που οργανώνουν την παραγωγή και ελέγχουν τη διακίνηση.
Ιλιγγιώδη παράνομα κέρδη
Τα κυκλώματα αυτά διαθέτουν δύναμη και χρήμα – αρκετό για να στήσουν ολόκληρες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην παρανομία. Για να στηθεί ένα πρόχειρο «εργοστάσιο» παραγωγής τσιγάρων και τυποποίησης καπνού για «στριφτά» - σαν αυτά που εντοπίστηκαν στη Βοιωτία και στον Ασπρόπυργο – υπολογίζεται ότι απαιτείται 1 εκατ. ευρώ.
Όμως, σε έξι μήνες λειτουργίας, η «επιχείρηση» αυτή αποδίδει τα δεκαπλάσια! Ακόμη κι αν το «εργοστάσιο» εντοπισθεί από τις αρχές μέσα σε λίγους μήνες και κατασχεθούν τα πάντα, θα έχει αποφέρει ιλιγγιώδη κέρδη.
Γι αυτό υπάρχουν πρόθυμοι «επενδυτές» που παίρνουν το ρίσκο. Είναι κυρίως η επιχειρηματική μαφία, που διαθέτει μαύρο χρήμα και συνεχώς το αυγατίζει. Τα κέρδη είναι επίσης «μαύρο» χρήμα, που πρέπει στη συνέχεια να «ξεπλυθεί», ή θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες.
Για να διοχετευθούν στην αγορά αυτά τα «πλαστά» τσιγάρα, δημιουργούνται άλλα παράνομα κυκλώματα – και το οικονομικό έγκλημα συνεχώς επεκτείνεται.
«Κλέφτες και αστυνόμοι»
Η αστυνομία, ο ΣΔΟΕ και όλες οι συναρμόδιες αρχές συντονίζουν τώρα τις προσπάθειες τους, εξαπολύοντας «κυνηγητό» κατά των κυκλωμάτων που ελέγχουν την παραγωγή-διακίνηση «πλαστών» προϊόντων καπνού και τα διαθέτουν αφορολόγητα στην αγορά.
Όμως, με τόσο μεγάλα κέρδη που αποδίδουν, αυτές οι παράνομες δραστηριότητες δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αξιωματούχοι της αστυνομίας και των φορολογικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι τα παράνομα εργοστάσια πλαστών τσιγάρων θα συνεχίσουν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, υπό μορφή Λερναίας Υδρας – ένα θα ανακαλύπτεται, δύο νέα θα δημιουργούνται.
Αγορά υπάρχει: Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο, ενώ - σύμφωνα με έκθεση της KPMG – ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των τσιγάρων που καπνίζονται στη χώρα είναι πλαστά!