Το «φρένο» που έβαλαν χθες οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην εκταμίευση όλης της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ, ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως… Η κυβέρνηση έκανε λόγο για άλυτα τεχνικά ζητήματα που κατέστησαν αναγκαίο το «σπάσιμο» της δόσης, ωστόσο υπάρχει η άλλη όψη του νομίσματος που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου, που ως γνωστόν κινεί τα νήματα στην ΕΕ. Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλησαν με την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, ότι βρίσκεται συνεχώς υπό επιτήρηση… Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για χαλάρωση, πόσο μάλλον όταν επίκειται και η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, όπου οι ευρωπαίοι προετοιμάζουν το έδαφος για σκληρή αναμέτρηση…
Καχυποψία των Ευρωπαίων-Μήνυμα ενόψει της συνέχειας…
Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα, παρά τα όσα αντίθετα διατυμπανίζει η κυβέρνηση, είναι ότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στα μάτια των εταίρων, δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Δεν έχει ανέλθει στα επίπεδα εκείνα, όπου ακόμη και αμιγώς τεχνικά ζητήματα-όταν υφίστανται-θα μπορούν να ξεπεραστούν με καλή πίστη και διάθεση από τους συναλλασσόμενους. Στη περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχουν σημαντικά ψήγματα καχυποψίας από τους ευρωπαίους δανειστές, που εκτιμούν ότι οι Ελληνες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό καθεστώς πίεσης, προκειμένου να αποδίδουν.
Σε διαφορετική περίπτωση, όταν καρπώνονται με σχετική ευκολία αυτά που αιτούνται, τότε συνήθως εφησυχάζουν και κωλυσιεργούν, αθετώντας συμφωνίες και χρονοδιαγράμματα. Την δεδηλωμένη καχυποψία των ευρωπαίων εταίρων, «φούντωσαν» και οι καθυστερήσεις που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, από την πρώτη αξιολόγηση.
Η εκταμίευση μόνο 1,1 δισ.ευρώ αξιολογείται ως «τιμωρία» αλλά κυρίως ως μήνυμα για τη δύσκολη συνέχεια που περιμένει την κυβέρνηση. Συνέχεια που περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση και όπως διαφαίνεται την σκληρή στάση που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι.
Ο ρόλος της Γερμανίας και ο «καθησυχασμός» στο εσωτερικό
Πρωταγωνίστρια των χθεσινών εξελίξεων και διαμορφώτρια του «εχθρικού» κλίματος κατά της Ελλάδας ήταν και πάλι η Γερμανία. Ο κατά τα άλλα πανούργος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλησε να στείλει ένα διττό μήνυμα, τόσο φυσικά προς την Ελλάδα αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας του. Εκεί όπου η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης, ενώπιον του ενδεχόμενου αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι Γερμανοί θεωρούν το Ταμείο ως τον πιο αξιόπιστο εταίρο σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί και διαδραματίζει επάξια τον ρόλο του «σκληρού» διαπραγματευτή απέναντι στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Σε αντίθεση με την Κομισιόν, που σύμφωνα με τους Γερμανούς, υιοθετεί μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στους Έλληνες…
Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα γερμανικά ΜΜΕ, ισοδυναμεί με καταστροφή για το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως αποδυναμώνει πολιτικά την κυβέρνηση και φυσικά το υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ενδεικτικό είναι το άρθρο της Die Welt, που αναφέρει ότι «εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».
Εν μέσω μιας τέτοιας ατμόσφαιρας στη Γερμανία όπου αναζωπυρώνεται ακόμη και το ζήτημα του Grexit, η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει να δείξει προς τους Γερμανούς πολίτες ότι δεν… χαρίζεται στους Έλληνες και δεν πρόκειται να δίνει αφειδώς χρήματα… Όλα θα γίνονται υπό τις συνθήκες και τους όρους που επιτάσσει το Βερολίνο, προκειμένου να υπάρχει και η καλή… μαρτυρία εντός της Γερμανίας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχείρησε να μετριάσει τις… κακές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν χθες και επιμένει στο επιχείρημα περί τεχνικών ζητημάτων που απλά πρέπει να τακτοποιηθούν. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο εβδομάδες για να φέρει εις πέρας τα εν λόγω ζητήματα, έτσι ώστε στο επόμενο προγραμματισμένο EuroWorking Group, στις 24 Οκτωβρίου, να εκταμιευτεί και η υποδόση των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.