Ενώ οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, εξακολουθούν να υπάρχουν απαράδεκτα μεγάλες διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των χωρών της. Η διαφορά μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ζωής στην Ευρώπη φθάνει τα 11 χρόνια.
Ο μέσος όρος ζωής για τους άνδρες και τις γυναίκες κυμαίνεται από 71 έτη στη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία έως 82 για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Τα επίπεδα της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών - μειώνονται γρήγορα.
Στον αντίποδα, ενώ επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, η χρήση καπνού και η παχυσαρκία εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να ανατρέψει τα μέχρι τώρα κέρδη.
Έτσι , ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν τα ποσοστά του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας δεν μειωθούν τότε τα κέρδη απο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να χαθούν. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη γενιά μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι η τωρινή.
Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί μάλιστα για μία «κρίση υπερβολικού βάρους γιγάντιων διαστάσεων» στην Ευρώπη.Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πληγεί περισσότερο από την παχυσαρκία θα είναι η Ιρλανδία, όπου εννέα στους 10 άνδρες θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2030.Όμως και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Τσεχία αναμένεται αισθητή αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.