Διεθνή

Τρομάζει το εργασιακό "burn-out" στη Shenzhen: γίνεται υποχρεωτική η λήψη άδειας μετ' αποδοχών


Η πρώτη πόλη στην Κίνα που θα καταστήσει υποχρεωτική την λήψη άδειας μετ' αποδοχών για τους εργαζόμενους θα γίνει η Shenzhen (Σεντζέν), το κέντρο της τεχνολογίας στην νότια Κίνα, που φημίζεται για τις υπερβολικές ώρες εργασίας των κατοίκων της.

Η κίνηση αποσκοπεί στη μείωση των κρουσμάτων υπερκόπωσης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Από τον ερχόμενο χρόνο οι εργοδότες θα πρέπει να "εφαρμόζουν αυστηρά" την άδεια μετ' αποδοχών, ώστε εκείνοι "που έχουν έναν βαρύ ψυχικό και σωματικό φόρτο εργασίας να αποφύγουν την υπερκόπωση", σύμφωνα με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο και που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την επιτροπή εργασίας της πόλης.

Η άδεια μετ' αποδοχών ποικίλλει, αλλά συνήθως οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πέντε εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Παρότι η άδεια είναι θεσμοθετημένη από την κινεζική εργατική νομοθεσία, η επιβολή της είναι συχνά χαλαρή και δεν τηρείται από τους εργοδότες.

Τα ωράρια είναι εξαιρετικά σκληρά στον κινεζικό τεχνολογικό τομέα, όπου η κουλτούρα "996", που αναφέρεται στην εργασία από τις 9πμ ως τις 9μμ, έξι ημέρες την εβδομάδα, συχνά εξυμνείται.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Alibaba, Τζακ Μα δέχτηκε επικρίσεις πέρυσι, εξαίροντας σε ένα blog την κουλτούρα "996" και χαρακτηρίζοντάς την "τεράστια ευλογία". Στη συνέχεια όμως αναδιπλώθηκε δημοσίως.

Στην Σεντζέν, όπου βρίσκεται η έδρα τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Huawei Technologies Co, Tencent Holdings και SZ DJI Technology Co Ltd, η κουλτούρα "996" είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το σχετικό έγγραφο δεν διευκρινίζει πόσες ημέρες άδειας μετ' αποδοχών θα επιβάλλονται με βάση τον νέο κανονισμό, ο οποίος αναφέρεται στο "προσωπικό", ενώ είναι αρκετά ασαφές τι ισχύει για τους εργολάβους.

Πέραν της άδειας αυτής οι υπάλληλοι λαμβάνουν άδεια στη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και τις ημέρες της επίσημης κινεζικής αργίας τον Οκτώβριο.

Πολλοί εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα της Σεντζέν χαιρέτισαν το νέο μέτρο, αλλά διατήρησαν τις αμφιβολίες τους για το αν μπορεί να εφαρμοστεί.

"Σε πολλές περιπτώσεις, εργάζομαι υπερωρίες επειδή έχω να κάνω υπερβολικά πολλά πράγματα. Μπορώ να πω ότι σε ένα βαθμό κάνω εθελοντικά υπερωρίες", λέει ο Γουέν, ο οποίος αυτό το διάστημα εργάζεται σε μια εταιρεία κατασκευής ακουστικών για την Tencent.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα