Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες δραστηριότητες και επενδύσεις ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας του.
«Οποιαδήποτε δραστηριότητα του μέλλοντος, είτε αυτή είναι ενεργειακή, είτε ψηφιακή, βασίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις κρίσιμες πρώτες ύλες», ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει τεράστιες ευκαιρίες να αξιοποιήσει πόρους που διαθέτει, για λόγους οικονομικούς αλλά και στρατηγικούς.
Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι έχει τελειώσει η επεξεργασία του νέου μεταλλευτικού κώδικα με στόχο να προχωρήσει η νομοθέτησή του μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής αναφορικά με τη διαχείριση των μεταλλείων μετά την λήξη της εκμετάλλευσης (post-mining).
Ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι τρεις από τις 47 προτάσεις που χαρακτηρίστηκαν στρατηγικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ελληνικές. Σχετίζονται με την δραστηριότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος/Metlen (αλουμίνα - βωξίτης - γάλλιο) και θα εξασφαλίσουν πλήρη ευρωπαϊκή αυτονομία σε γάλλιο.
Σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις ανέφερε: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες επιβάλλει στα κράτη να ορίσουν υπηρεσία μιας στάσης, η οποία να έχει σε δύο χρόνια παραδώσει όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Αυτό είναι μια πρόκληση που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία». Ενώ για τις επιθεωρήσεις έκανε λόγο για πιθανή αξιοποίηση εξωτερικών πηγών (outsourcing) δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού.