Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, έδωσε τη Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην γειτονική χώρα απασχολούν φυσικά ιδιαίτερα και τον γερμανικό Τύπο.
«Στο κύμα του δεξιού λαϊκισμού που έχει κατακλύσει πολλές δυτικές κοινωνίες, η Αυστρία αποτελεί εξαίρεση», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς «το FPÖ είχε αρκετές φορές στο παρελθόν πολιτική εξουσία. Αυτό τόσο σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βιέννη όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με διάφορους συνασπισμούς. Το νέο στοιχείο είναι ότι τώρα έχει την ευκαιρία να βγάλει σε ομοσπονδιακό επίπεδο τον καγκελάριο». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης, υποστηρικτής του FPÖ δεν είναι μόνο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), «η αλλαγή στάσης του οποίου άνοιξε στον Κικλ τον δρόμο να γίνει από πολιτικός παρίας, καγκελάριος.
Ο τελευταίος επωφελείται από τη γενική ασυνεννοησία και την απροθυμία των κομμάτων του κέντρου, γι’ αυτό καιο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν δεν είχε πλέον άλλη επιλογή. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι παραλείψεις των φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων, σε τομείς που αφορούν από τη μετανάστευση μέχρι την οικονομία, ανοίγουν τον δρόμο προς την εξουσία στους δεξιούς λαϊκιστές».
Η γερμανική προκατάληψη απέναντι στην αυστριακή πολιτική
Πολλοί Γερμανοί αντιμετωπίζουν την αυστριακή πολιτική «χαμογελώντας συγκαταβατικά», σχολιάζει η Handelsblatt. Επιπλέον, σημειώνει πως, αν και «η πολιτική στη γειτονική χώρα φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα της Γερμανίας, όταν στη Βιέννη ένας πράσινος ομοσπονδιακός πρόεδρος, όπως ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, αναθέτει σχηματισμό κυβέρνησης στον δεξιό λαϊκιστή Χέρμπερτ Κικλ του FPÖ, τότε είναι απαραίτητο να δώσει κανείς ιδιαίτερη προσοχή. Από αυτό ενδέχεται να διδαχθεί άλλωστε κανείς –παρά την γερμανική αλαζονεία– πολλά και σχετικά με την άνοδο δεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», καταλήγει η οικονομική επιθεώρηση.
Στο ίδιο πνεύμα με την Handelsblatt σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung την προκατάληψη των Γερμανών σε ό,τι αφορά την γειτονική χώρα, κάνοντας λόγο για μία «συγκαλυμμένη χιουμοριστική συμπάθεια». Ο δημοσιογράφος της SZ σημειώνει χαρακτηριστικά πως «το καλό φαγητό στην Αυστρία χαίρει μεν εκτίμησης, ωστόσο οι συνεχείς πολιτικές αναταραχές φαντάζουν ολίγον γραφικές». Συμπληρώνει ωστόσο πως πρόκειται για ένα μεγάλο σφάλμα: «Η Αυστρία μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά ανέκαθεν αποτελούσε πρότυπο για μεγαλύτερες εξελίξεις. (…) Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι φυσικά φαινόμενα που απλώς πρέπει να αποδεχτούμε. Δεν είναι, λοιπόν, και κανένας φυσικός νόμος το γεγονός ότι το ÖVP αποφάσισε τελικά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με το FPÖ, το οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούσε πως αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία».
Τοποθετώντας μάλιστα το πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας δίπλα στο προεκλογικό κάδρο της Γερμανίας, τονίζει πως «Στη Γερμανία θα έπρεπε μελετήσει κανείς προσεκτικά την πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, όπου τόσο συχνά οι Γερμανοί κάνουν διακοπές. Μπορεί με μία πρώτη ματιά να φαντάζει παράξενη, γραφική και γεμάτη σκάνδαλα. Παρόλα αυτά σκιαγραφεί ξεκάθαρα την κατάρρευση των κάποτε ισχυρών λαϊκών κομμάτων και την ταχύτητα με την οποία δυνάμεις από τον δεξιό λαϊκισμό έως και την ακροδεξιά ανεβαίνουν στην εξουσία. Θα μπορούσε να είναι κάτι που, σε λίγους μήνες, ίσως δούμε και στη Γερμανία», καταλήγει ο συντάκτης.
Η taz δίνει μία άλλη διάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας, καθώς, όπως επισημαίνει, υποτιμήθηκε η σημασία της κοινωνικής πολιτικής: «Σε μια εποχή με ρεκόρ πληθωρισμού, αυξανόμενη ανεργία και αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, αυτό αποτέλεσε σοβαρή παράλειψη. (…) Η πολιτική της Αυστρίας χρειάζεται αυτοκριτική, διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν εδώ και καιρό. Αντ' αυτού, για πάρα πολύ καιρό το κύριο ζήτημα ήταν η εξουσία και η διασφάλιση προνομίων».
Πηγή DW