Η Αθήνα αντιδρά και διατυπώνει ενστάσεις, στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, που κατέθεσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντε Λάιεν. Η Ελλάδα βρίσκεται στο «μέτωπο» των χωρών που εκφράζουν τις ισχυρές αμφιβολίες και αντιρρήσεις τους στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό που προτάσσει η Αθήνα ως βασικό επιχείρημα είναι πώς εάν εφαρμοστεί το σχέδιο της Κομισιόν και επιβληθεί πλαφόν στο ρωσικό αέριο, τότε η Ρωσία θα διακόψει πλήρως και επ’ αόριστον τις ροές προς την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η επιβολή πλαφόν θα οπλίσει το χέρι του Πούτιν, ο οποίος θα κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου προς τη Γηραιά Ηπειρο, δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.
Η Αθήνα εμμένει στην άποψή της για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας και δη στον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου, το οποίο συνδέεται με τις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Σ’ αυτά τα ζητήματα, τα οποία έχει θέσει μετ’ επιτάσεως ο ευρωπαϊκός νότος, η Φον ντερ Λάιεν δεν έκανε αναφορά κατά τη χθεσινή της δημόσια τοποθέτηση.
Η Ευρώπη, πάντως, εμφανίζεται διχασμένη από την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Η Γερμανία, όπως αναφέρει το Politico, έχει δηλώσει ότι είναι «δύσπιστη» σχετικά με την ιδέα. Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, δήλωσαν διπλωμάτες.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.