Τρία βασικά ζητήματα κυριάρχησαν στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην Ανάβυσσο: η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, οι διαγραφές φοιτητών και η ασφάλεια.
Χρηματοδότηση: «Ζωτικής σημασίας» για τη βιωσιμότητα των ΑΕΙ
Το ζήτημα της χρηματοδότησης χαρακτηρίστηκε ως «το σημαντικότερο», ιδίως όσον αφορά την ανακαίνιση και συντήρηση των πανεπιστημιακών υποδομών. Η Σύνοδος θεωρεί «απολύτως αναγκαία» την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, βάσει των αιτημάτων που έχουν ήδη υποβληθεί από τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, ζητείται η άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης, το οποίο, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, αποτελεί «σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών». Η Σύνοδος αποφάσισε μάλιστα την αποστολή σχετικής επιστολής στον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των πανεπιστημίων.
Διαγραφές φοιτητών: Προτάσεις για ευελιξία και στήριξη
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τις διαγραφές φοιτητών, οι πρυτάνεις πρότειναν τρεις βασικές αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:
-
Σημαντική μείωση του απαιτούμενου ποσοστού επιτυχούς αξιολόγησης (άρθρο 126).
-
Απαλοιφή του όρου «επιτυχώς», ώστε να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες.
-
Δυνατότητα στα πανεπιστήμια για αιτιολογημένη αντιμετώπιση «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.
Ασφάλεια: Εξατομικευμένα μέτρα και προστασία ζωής
Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας, η Σύνοδος επανέλαβε ότι αυτά διαφέρουν μεταξύ των πανεπιστημίων. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι «τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή, αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ΑΕΙ, με σημαντική οικονομική στήριξη της Πολιτείας». Η Σύνοδος θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της ζωής και της εργασίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από κάθε πιθανό κίνδυνο.
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», καταλήγει η ανακοίνωση της Συνόδου.