Οικονομία

ESM: H παραγωγικότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και Ελλάδα


Καμπανάκι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας

Οι αναλύσεις των περισσοτέρων θεσμών και φορέων που αφορούν την οικονομία της Ευρωζώνης, επικεντρώνονται κυρίως στον αντίκτυπο που θα έχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος. Το πρόσημο είναι αρνητικό για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης, που πλήττονται και από τη μείωση της παραγωγικότητας, κυρίες σε χώρες-πυλώνες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικός. Σημειώνει, συγκεκριμένα, σε σημερινή του έκθεση η δυνητική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί μόλις στο 0,5% έως το 2029 – πολύ κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη το 2029 είναι της τάξης του 1%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το «μαύρο» σενάριο που αναπτύσσει ο ESM.

Η επίτευξη των προβλέψεων της ΕΕ (1%) θα απαιτήσει μέτρα πολιτικής και στοχευμένες επενδύσεις για την επιτυχημένη ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας σε όλη την περιοχή, σημειώνει η έκθεση. Οι συντάκτες της επισημαίνουν ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής: την περασμένη 10ετία, η απασχόληση καθοδηγούσε όλο και περισσότερο την ανάπτυξη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας εξασθένησε σημαντικά. Αυτή η δυναμική δεν είναι πλέον βιώσιμη. Με τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις να αναμένεται πως θα περιορίσουν την προσφορά εργασίας, η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης θα εξαρτηθεί στην αναζωογόνηση της παραγωγικότητας της εργασίας σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο». 

ESM

Η Ελλάδα και τα «βαρίδια» Γερμανίας και Γαλλίας

Για την Ελλάδα αλλά και συνολικά το ευρωπαϊκό νότο, η ανάπτυξη έχει προέλθει κυρίως από την αύξηση της απασχόλησης, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση του τομέα των υπηρεσιών. Στη χώρα μας, όπως και σε Ισπανία και Πορτογαλία η υπεραπόδοση έχει βασιστεί κυρίως στην απασχόληση, κάτι που συνάδει με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας παρέμεινε ευθυγραμμισμένη με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Ο τομέας των υπηρεσιών αποτέλεσε τον κύριο συντελεστή – ένας τομέας εντάσεως εργασία, ενώ ειδικότερα στη χώρα μας η βιομηχανία (μεταποίηση) συνέβαλε επίσης σημαντικά στην Ελλάδα,.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία – έχουν γίνει βαρίδι στη συνολική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο ESM 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα