Οικονομία

G7: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου


Στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι G7 επεκτείνοντας τους περιορισμούς και στις θαλάσσιες μεταφορές αν πωλείται πάνω από αυτή την τιμή.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν από κοινού ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς κατέληξαν σε σειρά αποφάσεων, με προεξέχουσα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγεκριμένα όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων:

Ρωσία

  •  "νέα μέσα και μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η Ρωσία να αποσπά κέρδη μέσω των αποτελεσμάτων του επιθετικού πολέμου της",
  • "περαιτέρω μείωση από την εξάρτηση στο πεδίο της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και των συναφών αγαθών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων βοηθώντας χώρες να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους".
  • "την απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά διά θαλάσσης του ρωσικού αργου πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα, στην περίπτωση που αυτό το πετρέλαιο δεν πωλείται κάτω από μία τιμή η οποία θα συμφωνηθεί μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των διεθνών εταίρων".
  • "Καλούμε όλες τις χώρες που σκέφονται με τον ίδιο τρόπο να μας ακολουθήσουν σε αυτές μας τις κινήσεις", τονίζουν οι "7".

Ενέργεια

  • "πρόσθετα μέτρα για να μειωθούν τις αυξήσεις των τιμών και να αποτραπούν περαιτέρω επιπτώσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, στην G7 και παγκοσμίως",
  • "Αύξηση της παραγωγής από τις χώρες-παραγωγούς για να μειώσουν την ένταση στις αγορές ενέργειας"
  • "τελος στα ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του 2022, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που ορίζονται σαφώς από κάθε χώρα, σύμφωνα με το όριο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό την επιτάχυνση της σταδιακής απεξάρτησής από τη ρωσική ενέργεια, τονίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αυξημένες παραδόσεις LNG και αναγνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητες ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση".
  • πλήρως ή κατά κύριο λόγο απανθρακοποιημένο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035", σημειώνεται ακόμη  στο ανακοινωθέν.

Ασφάλεια τροφίμων

  • Επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των πλέον ευάλωτων από την πείνα και τον υποσιτισμό, που ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως κοινή δέσμευσή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια φέτος",
  • Ανοικτές τις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων μας και καλούμε όλους τους εταίρους να αποφύγουν τα αδικαιολόγητα περιοριστικά εμπορικά μέτρα που αυξάνουν την αστάθεια της αγοράς και συνεπώς τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας".

Λέσχη για το Κλίμα

Δημιουργία Λέσχης για το Κλίμα για να υποστηρίξουμε την αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, επιταχύνοντας τη δράση για το κλίμα και αυξάνοντας τις φιλοδοξίες, με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της βιομηχανίας, αντιμετωπίζοντας έτσι τους κινδύνους διαρροής άνθρακα για αγαθά υψηλής έντασης εκπομπών, την ίδια ώρα που θα συμμορφωνόμαστε με τους διεθνείς κανόνες", σημειώνουν οι G7 σε δήλωση.

"Η Λέσχη για το Κλίμα, ως διακυβερνητικό φόρουμ υψηλών φιλοδοξιών, θα έχει χαρακτήρα χωρίς αποκλεισμούς και θα είναι ανοιχτή σε χώρες που έχουν δεσμευτεί στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και των αποφάσεων που απορρέουν από αυτήν, ιδίως του Συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα, και να επιταχύνουν τη δράση τους σε αυτό το τέλος."

Οι ηγέτες της G7, τέλος, καλούν την Κίνα να παραμείνει σταθερή στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία και απέχοντας από τις "επεκτατικές θαλάσσιες βλέψεις της" στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες G7