Η ανασκόπηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου που έγινε εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace δείχνει ότι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις -ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2033- γίνονται με κύριο σκοπό όχι την κάλυψη εσωτερικών ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, αλλά την εξαγωγή του αερίου σε άλλες χώρες.
Όπως αναφέρεται: "Παρόλο που οι υπάρχουσες υποδομές που εξυπηρετούν την εισαγωγή και διανομή ορυκτού αερίου εξασφαλίζουν την άνετη κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, μία σειρά από μεγάλες ρυπογόνες υποδομές σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στη χώρα μας. Το αέριο είναι ορυκτό καύσιμο το οποίο προκαλεί βαριά ρύπανση και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπεται η σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του αερίου, εώς η χρήση τους να εξαλειφθεί πλήρως μέχρι το 2050.
Αυτή τη στιγμή οι λειτουργούσες μονάδες υγροποίησης και αποθήκευσης αερίου (LNG), διαθέτουν υπερεπάρκεια δυναμικότητας για την παρούσα και μελλοντική εγχώρια κατανάλωση, καθώς και για τις ποσότητες που ως τώρα εξάγονται προς βαλκανικές χώρες. Επιπλέον, δεν δικαιολογείται η επιδότηση για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του υπάρχοντος δικτύου παροχής αερίου από δημόσιους πόρους, καθώς αυτές οι επενδύσεις είναι αντίθετες με την πρόβλεψη για μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου από το 2030 και έπειτα. Βάσει αυτών των δεδομένων, η αύξηση των ποσοτήτων αποθήκευσης αερίου με νέες μονάδες όπως οι σχεδιαζόμενες στην Κόρινθο, στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη, αποτελούν επισφαλείς επενδύσεις και θα χρειαστούν κρατική επιδότηση για να λειτουργήσουν, ζημιώνοντας έτσι τους Έλληνες φορολογούμενους. Αντί αυτών των επενδύσεων, οι δημόσιοι πόροι πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες λύσεις για θέρμανση στις κατοικίες, αλλά και τις υποδομές που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτροδότησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".
Ο Κώστας Καλούδης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δηλώνει: "Ήταν γνωστό ότι με περιβαλλοντικά κριτήρια το ορυκτό αέριο είναι επιβλαβές για τα τοπικά οικοσυστήματα, για την ατμόσφαιρα και κατ' επέκταση επιβαρυντικό σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Μαθαίνουμε από αυτή την ανάλυση ότι πλέον μπορεί να γίνει επιβλαβές και με οικονομικούς όρους με δύο τρόπους στη χώρα μας. Κατά πρώτον, μέσω της επιδότησης μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών για τη λειτουργία οικονομικώς ασύμφορων μονάδων υγροποίησης και αποθήκευσης αερίου. Κατά δεύτερον, μέσω της χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων για νέες υποδομές αερίου, ενώ υπάρχουν ήδη οικονομικότερες και αποδοτικότερες τεχνολογίες. Παραλλήλως, η δημιουργία νέων υποδομών, κινδυνεύει να εκτροχιάσει την πορεία της Ελλάδας από τους κλιματικούς της στόχους.
Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν τις οικονομικές και οικολογικές λύσεις, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και στην επιχείρηση και η παραγωγή ενέργειας για δική τους χρήση. Τέτοιες λύσεις είναι προς το δικό τους συμφέρον, του κοινωνικού συνόλου και της χώρας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace σε περιοχές όπου νέες υποδομές LNG έχουν αναπτυχθεί ή σχεδιάζεται να αναπτυχθούν, έδειξε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των κατοίκων είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα του περιβάλλοντος στην πόλη όπου κατοικεί. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι παρόλο που υπήρχε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των περιοχών αναφορικά με τη γνώση για τις υποδομές LNG, η έρευνα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη γνώση υπάρχει για αυτές, τόσο πιο αρνητική στάση έχει το κοινό της. Συνολικά, οι αρνητικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων LNG θεωρούνται πιο σημαντικές από τις θετικές.