To Qatar Gate συγκλονίζει την ευρωπαϊκή κοινότητα και δημιουργεί σφοδρές αναταράξεις στις Βρυξέλλες, με ισχυρό πολιτικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς η Εύα Καϊλή είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου.
Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι μετά από έρευνα των βελγικών αρχών, η Εύα Καϊλή «πιάστηκε» με 750.000 ευρώ. Τα 600.000 ευρώ βρέθηκαν σε βαλίτσα που είχε ο πατέρας της και οι 150.000 ευρώ στο σπίτι της ευρωβουλευτή.
Συγκεκριμένα εντόπισαν και προσήγαγαν τον πατέρα της Εύας Καϊλή έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών με χειραποσκευή, η οποία περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Επίσης στην έρευνα που έγινε στο σπίτι της Καϊλή εντοπίστηκαν 150.000 ευρώ σε τσάντες χειρός και χειραποσκευές πολυτελείας.
Την ίδια στιγμή, υπό τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για τη δράση της Καϊλή, ενεργοποιείται και η ελληνική δικαιοσύνη. Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε πριν από λίγο τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καιλή, μελών της οικογενείας της και του συντρόφου της. Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, k.λπ.).
Κατά πληροφορίες τόσο η Εύα Καϊλή όσο και ο σύζυγός της είχαν εταιρεία real estate στη χώρα μας.
Τα διεθνή ΜΜΕ και κυρίως αυτά του Βελγίου υποστηρίζουν ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από το Κατάρ, παρακολουθείτο εδώ και καιρό από τις αρχές. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα, βάσει της έρευνας, είναι πως η Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες χρηματίστηκαν από το Κατάρ, με σκοπό να προωθούν τις επιδιώξεις και τα «θέλω» σε σχέση κυρίως με την διείσδυσή του στην Ευρώπη αλλά και με άλλες συναφείς υποθέσεις.
Σημαντικότερη υπόθεση την οποία επιδίωκε να προχωρήσει η ασιατική χώρα, ήταν η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ. Παράλληλα οι βελγικές αρχές εστιάζουν την έρευνά τους στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας των ευρωβουλευτών.
Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας η Καϊλή - Καθαιρείται από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Η Εύα Καϊλή κρατείται για τρίτη ημέρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ. Μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και τον ανακριτή, μέσα σε 48 ώρες, έως πέντε μέρες, θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον άλλου ανακριτή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η ευρωβουλευτής μαζί με τον σύντροφό της που επίσης συνελήφθη και τους άλλους δύο εμπλεκόμενους, κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Σήμερα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς αναμένεται να δρομολογηθούν οι διεργασίες για την καθαίρεσή της από τη θέση της μιας εκ των 14 αντιπροέδρων