Tεράστιο το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς από την «πειρατεία» στη χώρα μας, τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Γιάννης Αντωνιάδης με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας να πέσει «μαύρο» τις επόμενες ώρες σε μια σειρά σάιτ με ταινίες, σειρές, υπότιτλους και σχετικό περιεχόμενο.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της «πειρατείας», με την ΕΔΠΠΙ να ζητάει από τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 domain names. Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο φτάνει τα 850 ευρώ ημερησίως, ενώ η διάρκεια της διακοπής της πρόσβασης ορίστηκε στα τρία χρόνια.
Η καταπολέμηση της πειρατείας αποτελεί μείζον ζήτημα για τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών αφού κάθε χρόνο στερεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο από τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και από το Δημόσιο καθώςοι συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν αποδίδουν ΦΠΑ 24% αλλά ούτε και φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%.
«Υπάρχουν μελέτες από ιδιωτικούς φορείς που εκπροσωπούν τα στούντιο, τους παραγωγούς ή τους σκηνοθέτες. Δεν είναι μόνο η ζημιά στους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς και τα έσοδα που χάνονται. Όλα αυτά έχουν και διαφημίσεις και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπαίνουν διαφημίσεις σε παράνομα σάιτ; Δίνονται οι διαφημίσεις στην Ιρλανδία και όπου αλλού βρίσκεται το κάθε σάιτ και δεν δίνονται στις νόμιμες προβολές στην Ελλάδα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Αντωνιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια εκδικαστεί δεκάδες υποθέσεις πειρατείας και υπήρξαν αυστηρές ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που έφτασαν ακόμα και στην σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Η λίστα με τις ιστοσελίδες
1. https://xrysoi.online
2. xrysoi.se
3. xrysoi.eu
4. http://gamatotv.me
5. thegmtv.org,
6. gamatotv.to
7. httρs://onlinemoviestar.xyz
8. onlinemoviestar.com
9. tainies.online
10. tenies.online
11. https://tenies-online.com
12. teniesonline.ucoz.com
13. https://oipeirates.οnline
14. oipeirates.eu
15. oipeirates.se
16. http://tainio-mania.com
17. tainiomania.ucoz.com
18. https://liomenoi.com
19. moviecinema.gr
20. moviecinematv.online
21. http://tainiesonline.tv
22. https://magico.info
23. http://www.subs4free.com
24. small-industry.com
25. rnedium-industry.com
26. https://subztv.club
27. http://www.greeksubtitles.info
28. httρ://www.subtitles.gr
29. https://thepiratebay.org
30. thepiratebay.se
31. thepiratebay.me
32. thepiratebay3.org
33. https://yts.am
34. httρs://www.1337x.tο
35. 1337x.st
36. 1337x.ws
37. 1337x.eu
38. 1337x.se
Πόσο πιθανό είναι όμως το μέτρο αυτό να αποδειχτεί αποτελεσματικό και ποια θα είναι η αντίδραση των πειρατικών ιστοτόπων;
Η ΕΠΟΕ έκανε αίτηση για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας μεγάλης κλίμακας μέσω διαδικτύου επειδή οι συγκεκριμένοι ιστότοποι περιλάμβαναν torrents για κατέβασμα κινηματογραφικών ταινιών και σειρών ή έδιναν την δυνατότητα online προβολής τους.
Μάλιστα σε πολλούς από τους ιστότοπους η πρόσβαση παραμένει ανοιχτή.
Μάλιστα σε κάποιους από αυτούς αν πληκτρολογήσει κανείς σε έναν browser την διεύθυνσή τους γίνεται redirect σε άλλη IP που δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση.
Επίσης στην περίπτωση του δημοφιλούς Pirate Bay η πρόσβαση έχει κλείσει. Ωστόσο όπως και παλαιότερα είναι πιθανό να δημιουργηθεί σύντομα ένα website κλώνος με διαφορετική IP από όπου οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίζουν τα torrents που ψάχνουν και στη συνέχεια θα τα κατεβάζουν με την βοήθεια ενός software.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες λύσεις για όσους επιθυμούν να παρανομήσουν και μάλιστα το ίδιο το διαδίκτυο προσφέρει το Know how.
Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι από τη στιγμή που η διείσδυση οnline streaming πλατφορμών όπως το Netflix και το Amazon Prime αυξάνει, οι χρήστες που «κατεβάζουν» κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, βιβλία και άλλο διαδικτυακό περιεχόμενο χωρίς άδεια μέσω του Pirate Bay ή άλλων «πειρατικών» διαδικτυακών τόπων, μειώνονται.
Η μείωση άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από το 2014 και ακολουθεί φθίνουσα πορεία έως και το 2017. Βάσει μελέτης βέβαια την ίδια στιγμή αυξάνεται ο ανά κεφαλή όγκος του παράνομου περιεχομένου που καταναλώνεται, δηλαδή η πειρατεία περιορίζεται σε μια μικρότερη αλλά πιο «επιθετική» ομάδα: λιγότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ακόμη περισσότερο παράνομο online περιεχόμενο.
Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιοποιηθεί παλαιότερα στο torrentfreak.com, και αφορούσε σε 141 δισεκατομμύρια επισκέψεις που έγιναν στα 14.000 μεγαλύτερα πειρατικά site του πλανήτη, από τις 50 χώρες που εξετάστηκαν οι δέκα πρώτες ήταν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την τότε έρευνα λοιπόν στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λετονία όπου σχεδόν ένας στους δύο (46,33%) μπαίνουν σε πειρατικά sites. Ακολουθεί η γειτονική Βουλγαρία με ποσοστό 27,43%, η Λιθουανία με ποσοστό 24,54% και η Κροατία (22,7%). Την πεντάδα ολοκληρώνει η Ισπανία με ποσοστό 22,19%.
Στην έκτη θέση και με μικρή απόσταση από την Ισπανία βρίσκεται η χώρα μας, συγκεκριμένα με ποσοστό 21,87%. Την «πειρατική δεκάδα» συμπληρώνουν η Σερβία (21,31%), η Ιρλανδία (19,84%), η Ρουμανία (19,07%) και η Σουηδία (18,38%).