Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές - που μπαίνει από σήμερα στην τελική φάση - ο συνεχιζόμενος "πόλεμος των Follie" και τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου τραπεζών και μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων είναι οι βασικές παράμετροι δισμόρφωσης κλίματος και βραχυχρόνιας τάσης στο χρηματιστήριο. Σημαντικό στοιχείο για τη "συμπεριφορά" ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών μπορεί να αποδειχθεί και η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών Morgan Stanley, που ανακοινώνεται σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση επιθετικών κινήσεων ενδέχεται να δημιουργήσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου της McKinsey για τη ΔΕΗ, την οποία ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει "μη βιώσιμη", ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κινδυνολογίας.
Μετά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας. Οι βασικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε περιοχές πρόσφατης συσσώρευσης. Το επόμενο στοίχημα είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων, που θα αποτελέσουν αφετηρία ενός νέου κύκλου ανάκαμψης.
Η περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων και η αξιόπιστη άνοδος των βασικών δεικτών προϋποθέτουν αύξηση του όγκου συναλλαγών και του ημερήσιο τζίρου. Αυτό σημαίνει επανενεργοποίηση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που είχαν μείνει την προηγούμενη εβδομάδα αδρανή, αναμένοντας τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο τζίρος.
Αυτή την εβδομάδα η κινητικότητα μπορεί να αυξηθεί και ενόψει κλεισίματος - την Παρασκευή - των μηνιαίων σειρών Παραγώγων.
Οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο των βασικών δεικτών, με βασικό "εργαλείο" τις τραπεζικές μετοχές. Πάντως τα περιθώρια είναι μικρά. Για τον Γενικό Δείκτη που ξεκινά σήμερα από τις 822,37 μονάδες, ο πήχυς τοποθετείται περίπου 2% ψηλότερα, στις 836-837 μονάδες, που αποτελούν τώρα την επόμενη αντίσταση.