Ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, παρουσίασε τις πολιτικές που ακολουθεί το υπουργείο για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολιτική» και την ιστοσελίδα «MyPortal.gr», ανέφερε ότι ο βασικός στόχος είναι η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή της καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτή η στρατηγική, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, είναι κρίσιμη για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και την ενίσχυση της φορολογικής πολιτικής με μειώσεις φόρων και αυξημένα εισοδήματα.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στην έρευνα και καινοτομία. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για έρευνα αυξήθηκαν από 1,26% του ΑΕΠ το 2019 σε 1,49% το 2023, καταγράφοντας αύξηση 18,3%. Επίσης, ο αριθμός των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια αυξήθηκε κατά 31,2%. Σημαντική ήταν επίσης η βελτίωση του δείκτη καινοτομίας της χώρας, ο οποίος ανέβηκε από 69,6/100 το 2019 σε 85,3/100 το 2024, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση στην ΕΕ σύμφωνα με την έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχετικά με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 938 startups. Ο στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθεί η δικτύωση αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η καινοτομία στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η δημιουργία του προγράμματος Golden Visa για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες τρίτων χωρών να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ και να δημιουργήσουν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, ο υφυπουργός ανέφερε την πρωτοβουλία των «Spin-off» επιχειρήσεων, τις οποίες δημιούργησαν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με βάση επιτυχημένα ερευνητικά αποτελέσματα. Οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις υπογραμμίζουν την επιτυχία των νομοθετικών πρωτοβουλιών και το δυναμικό της ελληνικής έρευνας.
Αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε το πρόγραμμα «Ερευνώ - Καινοτομώ», το οποίο προσφέρει γενναίες φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, με ποσοστά φοροαπαλλαγών που κυμαίνονται από 200% έως 315% των κερδών τους.