Το ωστικό κύμα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας αλυσιδωτές “παρενέργειες” και δίνοντας το έναυσμα για έναν νέο κύκλο διεργασιών στους χώρους της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς.
Κομματικές και πολιτικές ισορροπίες ανατρέπονται, ο κατακερματισμός συνεχίζεται – με φαινομενικά ευνοούμενο το ΠΑΣΟΚ, που θα καταστεί σύντομα δεύτερο κόμμα και σε κοινοβουλευτική δύναμη. Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι νέες δημοσκοπήσεις, όπου θα αποτυπωθεί η επίδραση των εξελίξεων στο εκλογικό σώμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει βαρύτατα «λαβωμένος» από την “περιπέτεια Κασσελάκη”. Ομως η ιστορία και οι στατιστικές είναι υπέρ του: Ποτέ ένα κόμμα που προήλθε από διάσπαση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει εκλογικό ποσοστό μεγαλύτερο από το διασπασθέν κόμμα. Σε όλες μάλιστα τις περιπτώσεις ο νέος πολιτικός φορέας αποδείχθηκε βραχύβιος – χάθηκε γρήγορα από το προσκήνιο.
Στην Κουμουνδούρου δεν φοβούνται ότι θα τους υπερκεράσει στις εκλογές ο νέος πολιτικός φορέας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ζήτημα είναι είναι πώς θα επουλωθούν τα τραύματα και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανανεώσει το πολιτικό προφίλ του, ώστε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς, προσελκύοντας ενδεχομένως στελέχη και ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν στην περίοδο Κασσελάκη.
Οι αποχωρήσεις βουλευτών
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο πλήγμα θα είναι η απώλεια του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκ των πραγμάτων θα έχει επίπτωση στην πολιτική του εμβέλεια και στον κοινοβουλευτικό ρόλο του. Αυτό θα συμβεί αν τις επόμενες μέρες αποχωρήσουν από το κόμμα κι άλλοι βουλευτές, πέραν των τεσσάρων που έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι ανεξαρτητοποιούνται (Αλ. Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα).
Κατά πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης και οι επιτελείς του δεν βιάζονται να εμφανίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα. Θα δώσουν προτεραιότητα στη συγκρότηση κομματικών πυρήνων και στη δημιουργία μιάς υποτυπώδους οργανωτικής δομής του νέου φορέα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αρχικά είχαν αποφασίσει να μη χρεωθούν την ευθύνη για την "έκπτωση" του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι αυτό, επέλεξαν να αποχωρήσουν αρχικά μόνον 4 βουλευτές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εδρών με το ΠΑΣΟΚ κα να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι υπόλοιποι που ακολουθούν τον Στ. Κασσελάκη θα παρέμεναν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, παραιτούμενοι από θέσεις κομματικής ευθύνης και δεν θα συμμετέχουν στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, που θα διαφοροποιηθεί σύντομα – τις αμέσως προσεχείς ημέρες - καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί, ο "κουτσουρεμένος" ΣΥΡΙΖΑ και το νέο "κόμμα Κασσελάκη", να αποκτήσουν τελική μορφή και συγκρότηση.
ΠΑΣΟΚ και "νέος ΣΥΡΙΖΑ"
Οι εξελίξεις ευνοούν πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, που θα βρεθεί σύντομα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί περαιτέρω με τις αναμενόμενες νέες αποχωρήσεις βουλευτών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν στον Στέφανο Κασσελάκη στο τολμηρό εγχείρημα της συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα.
Στον χώρο που καταλάμβανε μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για ανασύνθεση και μετεξέλιξη του παλιού σχήματος, η οποία μπορεί να έχει τελικά τον χαρακτήρα αναστήλωσης-«αναπαλαίωσης» και θα συνοδευτεί με την επάνοδο στελεχών που αποχώρησαν ή αποστασιοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Κομματικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι το εγχείρημα αυτό μπορεί να έχει τελική κατάληξη την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, μέσα από ένα συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος. Θα απαιτηθούν βέβαια πολλές προσπάθειες, συγκλίσεις και συμβιβασμοί - και αρκετός χρόνος