TECHin

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τί (δεν) θυσιάζουμε για τη βραχυπρόθεσμη αποδοτικότητα;


Η τεχνητή νοημοσύνη θα ακολουθήσει ένα γνώριμο μοτίβο: τεχνολογική ανατροπή, ακολουθούμενη από προσαρμογή. Αλλά τι χάνουμε σε αντάλλαγμα;

Αν όλοι έχουν πρόσβαση στις ίδιες γνώσεις, που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη, το μόνο πράγμα που παραμένει σπάνιο είναι η ανεξάρτητη σκέψη.

Ο αυτοματισμός δεν μας κάνει απλώς πιο αποδοτικούς — μας κάνει πιο εξαρτημένους. Και με την πάροδο του χρόνου, η εξάρτηση διαβρώνει την ανθεκτικότητα. Η πραγματική πρόκληση δεν είναι απλώς πώς να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι το πώς θα την αξιοποιήσουμε χωρίς να θυσιάσουμε τις ίδιες δεξιότητες που μας καθιστούν προσαρμοστικούς.

Τον 18ο αιώνα, η ύφανση υφασμάτων ήταν τέχνη. Νήμα-νήμα, οι τεχνίτες δημιουργούσαν περίπλοκα σχέδια στο χέρι — μια αργή, επίπονη διαδικασία που απαιτούσε βαθιά γνώση, μεταδιδόμενη από γενιά σε γενιά. Τότε, το 1804, ένας Γάλλος έμπορος ανέτρεψε τα πάντα. Η εφεύρεσή του, η μηχανή Ζακάρ, μπορούσε να υφαίνει αυτόματα σύνθετα μοτίβα χρησιμοποιώντας διάτρητες κάρτες — μια πρώιμη μορφή προγραμματισμού υπολογιστών. Η επίδραση ήταν άμεση: η παραγωγή υφασμάτων έγινε ταχύτερη και φθηνότερη, και πολλοί φοβήθηκαν ότι οι παραδοσιακές δεξιότητες ύφανσης θα εξαφανίζονταν για πάντα.

Αλλά δεν εξαφανίστηκαν.

Οι κορυφαίοι υφαντουργοί στη Γαλλία και την Ιταλία προσαρμόστηκαν. Ενσωμάτωσαν τον αυτοματισμό όπου είχε νόημα, αλλά διατήρησαν το στοιχείο που καθιστούσε την τέχνη τους αναντικατάστατη — την ανθρώπινη πινελιά. Ακόμη και σήμερα, οι οίκοι υψηλής ραπτικής βασίζονται σε τεχνικές που παραμένουν επίπονα χειροποίητες, γιατί η αποδοτικότητα από μόνη της δεν δημιουργεί αξία. Η αισθητική δημιουργεί.

Αυτό το μοτίβο — τεχνολογική ανατροπή ακολουθούμενη από προσαρμογή — έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές στην ιστορία. Κι όμως, με κάθε σημαντική πρόοδο, θέτουμε το ίδιο ερώτημα: Τι γίνεται αν αυτή τη φορά είναι διαφορετικά;

Ο συμβιβασμός: Αποδοτικότητα έναντι ανθεκτικότητας

Ο αυτοματισμός δεν μας κάνει απλώς πιο αποδοτικούς — μας καθιστά πιο εξαρτημένους. Και με τον καιρό, η εξάρτηση υπονομεύει την ικανότητά μας να αντέχουμε και να προσαρμοζόμαστε. Στην αρχή, η αυτοματοποίηση μοιάζει με μια καθαρή νίκη. Εξαλείφει την τριβή, επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων, αφαιρεί βαρετές εργασίες. Αλλά όσο περισσότερο εκχωρούμε εργασίες στις μηχανές, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να χάσουμε τις δεξιότητες και την κρίση που μας καθιστούν ικανούς εξαρχής.

Το GPS αποδυνάμωσε την ικανότητά μας να προσανατολιζόμαστε. Η αυτόματη διόρθωση φθίνει την ικανότητά μας να γράφουμε σωστά. Στον χώρο των μακροπρόθεσμων επενδύσεων η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράγει ταχύτατα συνοπτικές αναλύσεις τηλεδιασκέψεων με μετόχους. Αλλά δεν μπορεί να περπατήσει σε ένα εργοστάσιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο, να δοκιμάσει ένα νέο προϊόν ή να διακρίνει την αβεβαιότητα στο βλέμμα ενός οικονομικού διευθυντή.

Με άλλα λόγια, η έρευνα μπορεί να γίνει φθηνή — αλλά η αξία της προσωπικής κρίσης θα αυξηθεί.

Η πλάνη της τέλειας πληροφόρησης

Αυτή τη στιγμή αρκετοί θεωρούν ότι "η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τον κόσμο πιο προβλέψιμο". Τις πρώτες μέρες του διαδικτύου, τη δεκαετία του 1990, πολλοί πίστευαν ότι η απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία θα δημιουργούσε μια εξυπνότερη, πιο ορθολογική κοινωνία. Με τις μηχανές αναζήτησης να καταλογογραφούν τη γνώση και τους αλγόριθμους να βελτιστοποιούν τις αποφάσεις, η αναποτελεσματικότητα θα εξαφανιζόταν. Σωστά; Όχι ακριβώς.

Η περισσότερη πληροφορία δεν οδήγησε σε καλύτερες αποφάσεις — απλώς τις έκανε ταχύτερες και πιο παρορμητικές. Κατακλυζόμαστε από δεδομένα, αλλά δεν γινόμαστε σοφότεροι

Το ίδιο συμβαίνει ξανά και ξανά στην ιστορία. Όταν ο τηλέγραφος επέτρεψε την άμεση μετάδοση τιμών μετοχών και ειδήσεων, οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι οι αγορές θα γίνονταν πιο λογικές. Όταν εμφανίστηκαν οι υπερυπολογιστές, οι επιχειρήσεις πίστεψαν ότι μπορούσαν να νικήσουν τον ανταγωνισμό μαθηματικά. Και τώρα, με την τεχνητή νοημοσύνη να συμπυκνώνει εβδομάδες έρευνας σε δευτερόλεπτα, η υπόθεση είναι ότι ο κόσμος θα γίνει πιο ακριβής, πιο επιστημονικός, πιο αποδοτικός.

Αλλά οι πιο ουσιαστικές αποφάσεις — είτε στην επιχειρηματικότητα, είτε στην τέχνη, είτε στην ηγεσία, είτε στη ζωή — δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά αναλυτικές. Ήταν πάντα ένας συνδυασμός λογικής και διαίσθησης, δεδομένων και ανθρώπινης κρίσης

Η αξία της κρίσης σε έναν κόσμο τεχνητής νοημοσύνης

Καμία από αυτές τις σκέψεις δεν αποτελεί επιχείρημα κατά της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι επιχείρημα υπέρ του να γνωρίζουμε τι να ΜΗΝ εκχωρήσουμε στους αλγόριθμους.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο. Ισχυρό, ναι. Αλλά δεν είναι υποκατάστατο της διαίσθησης, ούτε αντικαθιστά τη βαθιά σκέψη

Η ιστορία μάς λέει, ότι η αποδοτικότητα από μόνη της δεν ήταν ποτέ το κλειδί της αντοχής. Τα άτομα και οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν και αντέχουν μέσα στον χρόνο κατανοούν ότι, όσο κι αν αλλάζει η τεχνολογία, οι θεμελιώδεις παράγοντες αξίας παραμένουν ίδιοι.

Πεποίθηση. Αισθητική. Κρίση.

Αυτά είναι τα πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και όσο κι αν προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη, αυτά θα είναι πάντα ασύγκριτα ανθρώπινα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα