Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τον έλεγχο της U.S. Steel, στο πλαίσιο της συμφωνίας συγχώνευσης με την ιαπωνική Nippon Steel διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή. Η συμφωνία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στη Wall Street, όσο και στην Πενσυλβάνια, όπου η εταιρεία έχει την έδρα της.
Η Nippon Steel ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επενδύσει 14 δισ. δολάρια στην U.S. Steel, με έως και 4 δισ. δολάρια να διατίθενται για την κατασκευή νέας χαλυβουργίας. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συγχώνευση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Θα είναι υπό αμερικανικό έλεγχο»
«Θα ελέγχεται από τις ΗΠΑ, αλλιώς δεν θα έκανα τη συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, καθώς αναχωρούσε από το γήπεδο γκολφ του στο Νιου Τζέρσεϊ. «Είναι επένδυση και μερική ιδιοκτησία, αλλά ο έλεγχος θα είναι δικός μας».
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις από Αμερικανούς νομοθέτες, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας λόγω της ιαπωνικής συμμετοχής και να παραμείνει η U.S. Steel «στα χέρια των ΗΠΑ».
Γίγαντας της παγκόσμιας χαλυβουργίας
Η συγχώνευση, εφόσον προχωρήσει, θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα στον κόσμο σε όγκο παραγωγής, πίσω μόνο από την Baowu Steel Group της Κίνας και την ArcelorMittal που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με στοιχεία της World Steel Association.
Παρόλο που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι πλήρεις λεπτομέρειες της συμφωνίας, επενδυτές εμφανίζονται σίγουροι πως οι όροι θα μοιάζουν με αυτούς που συμφωνήθηκαν το 2023: η U.S. Steel δεν θα παραμείνει εισηγμένη στο χρηματιστήριο και οι μέτοχοι θα αποζημιωθούν με μετρητά για τις μετοχές τους.
Πολιτικό θρίλερ στην Πενσυλβάνια
Η συμφωνία έχει αποκτήσει πολιτική διάσταση λόγω ανησυχιών πως η εξαγορά από ξένη εταιρεία -και μάλιστα ιαπωνική- θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας σε κρίσιμες για τις εκλογές περιοχές, όπως η Πενσυλβάνια. Ο Τραμπ φαίνεται να θέλει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους εκεί, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν εκχωρούν τον έλεγχο του εμβληματικού βιομηχανικού τους κολοσσού.
Η δήλωσή του εντάσσεται στο γενικότερο αφήγημα που προσπαθεί να καλλιεργήσει ενόψει των εκλογών: μια οικονομία που προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και δεν παραδίδει "στρατηγικά" περιουσιακά στοιχεία σε ξένα συμφέροντα.