Εκρηκτική αύξηση των τιμών αγοράς των κατοικιών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κατά την τελευταία τριετία καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δίνοντας ισχυρό μήνυμα για ανάλογη εκρηκτική άνοδο και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ανατιμήσεις των κατοικιών στην Αθήνα από το 2018, ξεπερνούν το 26%, στη Θεσσαλονίκη το 16% και το 17% συνολικά στις αστικές περιοχές της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία καθώς οι μεγάλες αυξήσεις των αγοραίων τιμών καταγράφονται σε σχέση με το 2018, που ήταν το τελευταίο έτος κατά το οποίο αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμητές που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να προτείνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι προτάσεις τους θα είναι «φωτιά».
Βασική αιτία της αύξησης των τιμών αγοράς των κατοικιών είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, που έδωσαν ώθηση σε ενοίκια και στις τιμές των κατοικιών.
Το «μήνυμα» της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται από τις συναλλαγές επί ακινήτων που γίνονται μέσω τραπεζών:
- Ο δείκτης τιμών των κατοικιών και των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές της χώρας από τις 149,9 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018, στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε στις 175,4 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 17%.
- Ο δείκτης τιμών των κατοικιών και των διαμερισμάτων στην Αττική σημείωσε αύξηση κατά 26,3%. Συγκεκριμένα από τις 56,5 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018, διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις 71,4 μονάδες.
- Ο δείκτης τιμών των κατοικιών και των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 16,4%, καθώς από τις 54,6 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στις 63,6 μονάδες.
- Στις άλλες μεγάλες πόλεις, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης η αύξηση των τιμών αγοράς των κατοικιών διαμορφώθηκε στο 5,2% και από τις 61,9 μονάδες του πρώτου τριμήνου του 2018, το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανήλθε στις 65,1 μονάδες.
Σημειώνεται πως ο δείκτης των τιμών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος καταρτίζεται και τροφοδοτείται από τα στοιχεία που κοινοποιούν στην κεντρική τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες, τα οποία αφορούν στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται με τη λήψη στεγαστικών δανείων.
Η ακρίβειά τους είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, δεδομένου ότι αφορούν στην πραγματική, εμπορική, αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων η οποία ελέγχεται και από τους συνεργαζόμενους με τις τράπεζες, μηχανικούς, οι οποίοι εκτιμούν την εμπορική αξία κάθε ακινήτου.
Αντίθετα, οι τιμές που δηλώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης, αφορούν στην αντικειμενική αξία η οποία είναι, συνήθως, μικρότερη από την πραγματική.