Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι ο τερματισμός των περιορισμών κατά της εξάπλωσης της COVID-19 θα καθυστερήσει, μετά από την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με την ταχεία αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη που είχε παρουσιαστεί από τον Τζόνσον τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι όλοι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας θα τερματίζονταν στις 21η Ιουνίου, όταν οι παμπ, τα κλαμπ και άλλοι χώροι συγκέντρωσης ανθρώπων θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν πλήρως.
Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε ταχεία αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών μόλυνσης που προκαλούνται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία.
Αξιωματούχοι στο χώρο της υγείας πιστεύουν πως το στέλεχος αυτό είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος που είχε κυριαρχήσει προηγούμενα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από την COVID-19.
Ο Τζόνσον αρνήθηκε να διαψεύσει προτάσεις που παρουσιάστηκαν στα βρετανικά ΜΜΕ αναφορικά με την καθυστέρηση της λήξης του λοκντάουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, δηλώνοντας ότι κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων και τις νοσηλείες.
«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ο σωστός χρόνος για να ενημερώσουμε τον καθένα για το τι θα πράξουμε με την 21η Ιουνίου είναι η αυριανή ημέρα [σημερινή]», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους κατά τον χθεσινό τερματισμό των εργασιών της συνόδου των ηγετών της G7.
«Αυτή είναι η ημέρα που θα ανακοινώσουμε το συνολικό πακέτο των πληροφοριών, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει τα πάντα», πρόσθεσε.
Χθες, η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ της 2ας και της 8ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα είναι μη αναστρέψιμη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πάντα θα ενεργεί με προσοχή.
Η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών δρομολογείται παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 41 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 56% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο υπουργός των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τα δεδομένα διασύνδεσης μεταξύ της μετάδοσης του ιού και των νοσηλειών.
«Γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αποδυναμώσει τη διασύνδεση μεταξύ της μετάδοσης…, και των νοσηλειών και φυσικά όσων έχουν ασθενήσει πιο σοβαρά» δήλωσε ο ίδιος, χθες στο BBC. «Το ερώτημα είναι, αν την έχουμε αποδυναμώσει δραστικά και την έχουμε διασπάσει» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας στη Βρετανία έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που διατηρηθεί η ισχύς περιοριστικών μέτρων.
πηγή: ΑΠΕ