Διεθνή

Βρετανία: Ποια είναι τα φαβορί για να αντικαταστήσουν την Τρας


Εντός του Συντηρητικού κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία fast-track για την εκλογή νέας ηγεσίας, προκειμένου να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης της Λιζ Τρας, η οποία χθες, Πέμπτη, ανακοίνωσε την παραίτησή της ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου το αργότερο, και οι υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να προταθούν από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές –πράγμα που σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα υπάρχουν το πολύ τρεις υποψήφιοι.

Οι βουλευτές στη συνέχεια θα επιλέξουν την τελική δυάδα και θα υπάρξει μια ενδεικτική ψηφοφορία για να δουν ποιον στηρίζει η πλειοψηφία. Εάν το πρόσωπο που θα βρεθεί στη δεύτερη θέση δεν αποχωρήσει, τότε τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται έως την Παρασκευή.

Δεδομένων των διαφορών εντός του κόμματος, δεν υπάρχει κάποιος προφανής ενωτικός υποψήφιος. Ακολουθούν τα βασικά ονόματα:

Ρίσι Σουνάκ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών στο Γουεστμίνστερ στη μάχη διαδοχής νωρίτερα φέτος αλλά, αφού έφθασε στην τελική μονομαχία έναντι της Τρας, έχασε στην ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος που έλαβαν την τελική απόφαση.

Πολλά μέλη ήταν οργισμένα όταν ο Σουνάκ παραιτήθηκε τον Ιούλιο, γεγονός που συνέβαλε στο να πυροδοτηθεί η ανταρσία, η οποία τελικά προκάλεσε την πτώση του προκάτοχου της Τρας, του Μπόρις Τζόνσον. Επίσης αγνόησαν την προειδοποίησή του ότι οι αγορές μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη Βρετανία, εάν η Τρας προχωρήσει με τα σχέδιά της για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων.

Η Telegraph ανέφερε χθες ότι ο Σουνάκ είναι «σίγουρο» ότι θα λάβει μέρος στην κούρσα διαδοχής και ορισμένοι βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν ότι τον στηρίζουν.

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δημοσιογράφος, καραδοκεί στη βρετανική πολιτική σκηνή από τότε που έγινε δήμαρχος του Λονδίνου το 2008. Αφού προκάλεσε προβλήματα για ηγέτες όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέζα Μέι, τελικά έγινε πρωθυπουργός το 2019 και πέτυχε μια σαρωτική εκλογική νίκη.

Ο Τζόνσον ήταν το πρόσωπο της ψήφου υπέρ του Brexit και κέρδισε στήριξη σε περιοχές της χώρας που ποτέ πριν δεν είχαν ψηφίσει τους Τόρις. Αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από σειρά σκανδάλων.

Πρόσωπα από το στενό του περιβάλλον δηλώνουν ότι επί του παρόντος ενδιαφέρεται περισσότερο να βγάλει χρήματα εκφωνώντας ομιλίες αντί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο Τζόνσον, που βρισκόταν για διακοπές στη Καραϊβική, θα μπορούσε να συμμετάσχει στη μάχη διαδοχής. Σήμερα, ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ έγινε το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Τζόνσον.

Πένι Μόρντοντ

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχασε οριακά μία από τις δύο θέσεις στην τελική μονομαχία στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ηγεσία.

Η Μόρντοντ κέρδισε επαίνους για τις επιδόσεις της στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ενώ ανακοινωνόταν η απόσυρση των περισσότερων από τις πολιτικές που είχαν ανακοινωθεί.

Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η Μόρντοντ έχει «ευρεία απήχηση», αναφερόμενος στην ικανότητά της να βρίσκει φίλους σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα