Ελλάδα

Υπουργείο Εργασίας: "Λίφτινγκ" στα ΚΕΠΑ για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ


Σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την προώθηση ευρύτερων πολιτικών στήριξης.

Νέες, Σύγχρονες Δομές ΚΕΠΑ

Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία μιας νέας, σύγχρονης δομής ΚΕΠΑ στο Γαλάτσι, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 150 πολίτες καθημερινά. Επιπλέον, στους επόμενους μήνες, δρομολογείται η δημιουργία ενός αντίστοιχου κέντρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), σχεδιασμένου με προσβάσιμες υποδομές και λειτουργικούς χώρους, θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη.

Αυτές οι νέες εγκαταστάσεις, μαζί με τον γενικότερο εκσυγχρονισμό των ΚΕΠΑ σε όλη τη χώρα, αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Βασικοί στόχοι είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών, η διευκόλυνση των πολιτών, η δραστική μείωση του χρόνου αναμονής για τις υγειονομικές επιτροπές και η ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία πιστοποίησης.

Ενίσχυση Λειτουργίας και Μείωση Αναμονής

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν στο παρελθόν λόγω του περιορισμένου αριθμού γιατρών, το Υπουργείο προχώρησε σε καίριες παρεμβάσεις:

  • Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των γιατρών στα ΚΕΠΑ (από 500 σε 1.200).
  • Προστέθηκαν νέες ειδικότητες (π.χ., παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι).
  • Μειώθηκαν κατά 50% τα εκκρεμή ραντεβού (από 26.000 τον Δεκέμβριο 2024 σε 13.000 μετά τις προσλήψεις Απριλίου 2025).
  • Αυξήθηκε κατά 50% η αποζημίωση των γιατρών ανά αξιολόγηση.
  • Υλοποιήθηκε επιμόρφωση του προσωπικού (διοικητικού και ιατρικού).

Ολιστική Προσέγγιση για την Αναπηρία

Πέρα από τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠΑ, η κυβέρνηση έχει προωθήσει και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για μια συμπεριληπτική κοινωνία:

  • Το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» για την ανεξάρτητη διαβίωση.
  • Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας.
  • Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ, που ψηφιοποιούν μεγάλο μέρος της διαδικασίας.
  • Η διεύρυνση της λίστας μη αναστρέψιμων παθήσεων και η κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης γι' αυτές.
  • Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ραντεβού και κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Η πιστοποίηση αναπηρίας οδηγεί πλέον σε μια ενιαία γνωμάτευση, η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλες τις σχετικές παροχές (συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές κ.ά.).

Οικονομική Στήριξη και Εργασιακά Δικαιώματα

Από φέτος, καθιερώνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ (καθαρά, επιπλέον άλλων εισοδημάτων) για περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θα καταβάλλεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Τέλος, σημαντική είναι και η διάταξη που επιτρέπει στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας λόγω κοινής νόσου να συνεχίζουν να εργάζονται, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόλησή τους, ενισχύοντας την ίση συμμετοχή στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις