Οικονομία

O πληθωρισμός υποχωρεί, η ακρίβεια επιμένει! Τα στοιχεία της Eurostat


Στο 7,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, 9,2% στην Ευρωζώνη– H υποχώρηση των ενεργειακών τιμών και η μαγική εικόνα…

Χάρη στη μεγάλη μείωση των ενεργειακών τιμών και δη του φυσικού αερίου ο πληθωρισμός υποχωρεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη. Για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι σημαντική, καθώς από 8,8% του Νοεμβρίου, υποχώρησε στο 7,6%. Μετά από αρκετούς μήνες ο πληθωρισμός «έπεσε» σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα στο 9,2% στην Ευρωζώνη.

Έως εδώ το πρόσημο είναι θετικό, καθώς διαφαίνεται μια μερική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων που έφτασαν στο peak τους προηγούμενους μήνες. Η συνθήκη που διαμορφώνεται, όμως, μοιάζει περισσότερο με «μαγική» εικόνα, καθώς η πτώση του πληθωρισμού- που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των ενεργειακών τιμών-δεν συνοδεύεται έως τώρα από υποχώρηση της ακρίβειας. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παρά την πληθωριστική μείωση, διπλασιάστηκαν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Προάγγελος νέου «κύματος» ανατιμήσεων αποτελεί και το γεγονός ότι βρίσκονται στα ύψη οι χονδρικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, που χτυπάνε τον πυρήνα του καλαθιού του νοικοκυριού. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (τιμές χονδρικής) τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 26,2% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Σ’ ό,τι αφορά στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη, καταδεικνύουν ότι οι ενεργειακές τιμές συνέχισαν να υποχωρούν, ενώ αντιθέτως τα τρόφιμα βρίσκονται σε αυξητική πορεία. Για του λόγου του αληθές η ενέργεια από το 34,9% του Νοεμβρίου και το 41,5% του Οκτωβρίου, «έτρεξε» τον Δεκέμβριο με ετήσια αύξηση 25,7%, γεγονός που πιστοποιεί ότι βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης. Αντιθέτως τα τρόφιμα έφτασαν σε αύξηση 13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο και 13,1% τον Οκτώβριο.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Δεκέμβριο η Λετονία (20,7%), η Λιθουανία (20%) και η Εσθονία (17,5%). Ακολουθούν η Σλοβακία (15%), η Ιταλία (12,3%) και η Ολλανδία (11%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Ισπανία (5,6%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%). 

Διπλάσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Νοέμβριο

Εντός των επόμενων ημερών η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις δικές τις εκτιμήσεις, βάσει του εθνικού δείκτη που χρησιμοποιεί, αναφορικά με τον πληθωρισμό για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σ’ ό,τι αφορά τον Νοέμβριο κατέγραψε υποχώρηση στο 8,5% έναντι 9,1% που ήταν τον Νοέμβριο. Οι τιμές των τροφίμων, αυξήθηκαν με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του δείκτη του πληθωρισμού. Ειδικότερα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσεις:

  • 15,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. 
  • 2,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 10,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 4,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
  • 11,0% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 2,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 14,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 2,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 8,0% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 4,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας. 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα