Διεθνή

Σολτς: Το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά


Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν πιστεύει ότι το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας βρίσκεται κοντά, καθώς η Ρωσία «συνεχίζει με αμετάβλητη βαρβαρότητα». Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου για τον επιτιθέμενο. Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, επανέλαβε.

«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση η οποία να μας επιτρέπει να προβλέψουμε το τέλος. Μπορεί κανείς να προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο καγκελάριος μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε στην 'Ανω Βαυαρία. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι περισσότερο να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να καταστεί εφικτό το τέλος του πολέμου και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ειρήνη καθ' υπαγόρευσιν, εξήγησε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, όταν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αποδεχθεί ότι το σχέδιό του έχει αποτύχει». «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς για τον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο, με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σολτς και διαβεβαίωσε για την συνέχιση της παροχής στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης της Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, το Κίεβο θα λάβει δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο κ. Σολτς ανακοίνωσε ότι οι χώρες της G7 θα διαθέσουν επιπλέον 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα και τον υποσιτισμό. Συνολικά, οι επτά χώρες θα διαθέσουν φέτος 13 δισεκατομμύρια για την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να εντοπιστούν οι παράνομες εξαγωγές.

Η Ομάδα των Επτά αποφάσισε επίσης, έπειτα από σχετική εισήγηση της προεδρεύουσας Γερμανίας, να συστήσει ένα είδος «Λέσχης για το Κλίμα», με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα