Κλιμακώνοντας τη στρατηγική της έντασης στο Αιγαίο, ο πρόεδρος Ερντογάν βάζει τώρα στην "εξίσωση" των ελληνοτουρκικών και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα στρέφονται κατά της Τουρκίας ! Σε μιά περίεργη και απροσδόκητη κίνηση ο "σουλτάνος επιχειρεί να εμφανίσει τώρα τις ΗΠΑ ως μία λίγο-πολύ "εχθρική" δύναμη, που επιβουλεύεται την Τουρκία και συμπαρατάσσεται με την Ελλάδα.
Γεωπολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη παιχνίδι τακτικής του Ερντογάν, που προσπαθεί να εκβιάσει την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας παράλληλα ως όπλο το "μπλοκάρισμα" της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Αγκυρα έχει αποσαφηνίσει ότι αρνείται να συναινέσει σε ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και ο Ερντογάν επαναβεβαίωσε χθες αυτή τη θέση, με δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν
Οσον αφορά τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, εϊπε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν. Η Ελλάδα εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ και η τότε τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την επανένταξή της. Η Ελλάδα τώρα χρωστάει 400 δισ. ευρώ, ενώ η Αμερική έχει εννέα βάσεις στην Ελλάδα. Εναντίον ποιανού στρέφονται αυτές οι βάσεις; Λένε εναντίον της Ρωσίας. Αυτό είναι ψέμα. Δεν είναι ειλικρινείς. Η στάση τους εναντίον της Τουρκίας είναι προφανής...».
Μέχρι στιγμής δεν έχει έχει εκδηλωθεί αντίδραση από αμερικανικής πλευράς γι αυτή την τοποθέτηση. Επίσημος σχολιασμός δεν αναμένεται και η απάντηση θα δοθεί έμμεσα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ουάσιγκτον.
Σχολιάζοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τις δηλώσεις Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται εναντίον της χώρας μας».
Η ελληνική κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας προετοιμάζονται για ένα «θερμό καλοκαίρι» με την Αγκυρα, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια κινήσεων της τουρκικής πλευράς και τις ανάλογες ελληνικές «απαντήσεις».
Σε σενάρια αυτά περιλαμβάνονται:
• Το άνοιγμα της στρόφιγγας του προσφυγικού από πλευράς Τουρκίας
• Η «εντατικοποίηση» των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που εκτός των άλλων εγκυμονούν κίνδυνο ατυχήματος και "ανάφλεξης".
• Η έξοδος κάποιου ερευνητικού πλοίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
• Η επανεκκίνηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, που επίσης θα επιβαρύνει το κλίμα